Objavljeno: 31.7.2009

Nikonove poletne D-SLR novosti

Pri Nikonu so vroče poletne dni izkoristili za predstavitev več vročih novosti na področju zrcalnorefleksne fotografije. Predstavili so dva D-SLR aparata, in sicer nov vstopni model D3000 ter najboljši model iz »serije DX« - Nikon D300S. Sočasno so napovedali tudi prihod dveh vrhunskih objektivov.

Nikon D300S temelji na priznanem fotoaparatu D300 in ima na voljo enak senzor CMOS formata DX z 12,3 milijona slikovnih pik, profesionalni 51-točkovni sistem samodejnega ostrenja in izjemni sistem za obdelavo fotografij EXPEED v kompaktnem ohišju primerne velikosti. D300S, ki zmore posneti do 7 slik v sekundi, je temeljito izpopolnil snemanje videoposnetkov HD s fotoaparati D-SLR tako, da je dodatno ponudil zunanji vhod za stereo zvok in možnost samodejnega ostrenja ter prvič uvedel možnost urejanja videoposnetkov v fotoaparatu. Zunanja podpora za stereo mikrofon zagotavlja bolj naraven zvok pri snemanju videoposnetkov, novi posebni gumb LiveView pa najbolje doslej poenostavlja preklapljanje med fotografijami in videoposnetki. Videoposnetke v fotoaparatu, ki ga bodo prodajalci cenili na 1829 evrov, je mogoče urejati tako, da uporabnik med predvajanjem izbere le začetno in končno točko.

Nov je tudi vstopni model v svet enooke fotografije, Nikon D3000. Novinec je namenjen vsem, ki bi radi preprosto fotografirali ter hkrati dosegali visoko kakovost svojih fotografij. Odlikuje ga predvsem enostavnost, vgrajen ima poseben digitalni pomočnik, ki predstavlja najpreprostejši način fotografiranja, pri katerem uporabniku ni treba prebrati uporabniškega priročnika, saj je upravljanje s fotoaparatom nadvse intuitivno. Kljub temu je z ločljivostjo 10 milijonov točk in 11-točkovnim sistemom ostrenja (ter kompleti objektivov Nikkor) D3000 pravi Nikon, ki stavi predvsem na kakovost fotografij. Nikon D3000 bo na voljo v začetku septembra, priporočena prodajna cena z osnovnim kit-objektivom (18-55 mm VR) bo znašala 549 evrov, komplet z objektivom 18-105 mm VR pa 649 evrov.

Uporabnejši in kakovostnejši je tudi novi objektiv AF-S DX NIKKOR 18-200mm F/3.5-5.6G ED VR II, ki ima povsem nov mehanizem povečave. Ta preprečuje premikanje objektiva pod lastno težo ob nagibanju (t. i. »zoom creep«), novo stikalo pa preprečuje tudi premikanje objektiva med prenašanjem. Objektiv AF-S DX NIKKOR 18-200mm F/3.5-5.6G ED VR II se lahko pohvali z izpopolnjeno prevleko Super Integrated Coating, edinstveno večplastno prevleko objektiva, ki odpravlja lise in neenakomerno osvetljenost ter zagotavlja boljšo kakovost in kontrast slike. Objektiv je opremljen z Nikonovo edinstveno funkcijo zmanjšanja tresenja (VR II), ki omogoča uporabnikom fotografiranje tudi pri štirikrat daljšem času osvetlitve kot običajno, ter tako zmanjša zamegljenost slik zaradi tresenja fotoaparata. Optični sistem VR tudi stabilizira sliko v iskalu ter tako omogoči natančnejše delovanje samodejnega ostrenja in uokvirjanja, zato je popoln pripomoček za fotografiranje pri šibki svetlobi brez stojala. Cena: 899 evrov.

Lovilcem oddaljenih motivov bodo pri Nikonu ponudili novega AF-S NIKKOR 70-200mm F/2.8G ED VR II, ki se lahko pohvali z najsodobnejšo tehnologijo za zmanjšanje tresenja (VR II), ki uporabnikom omogoča fotografiranje tudi pri štirikrat daljšem času osvetlitve kot običajno. Na voljo sta dva načina, in sicer način "običajno" za vsakodnevno fotografiranje in način "aktivno", ki zmanjša tresenje pri fotografiranju z motornega kolesa ali letala. Oba načina zagotavljata stabilno sliko v iskalu, to pa omogoča udobnejše in natančnejše delovanje točke ostrenja in uokvirjanja. Novi objektiv zagotavlja najkakovostnejšo sliko v svojem razredu z izjemno ostrino po celotni sliki na sodobnih fotoaparatih formata FX. Nikonova edinstvena nanokristalna prevleka proti odsevu in kar sedem elementov iz ED-stekla zmanjšujejo notranji odsev in odstopanje ter zagotavljajo sijajne visokokontrastne slike tudi v najzahtevnejših svetlobnih razmerah. Nova optična oblika omogoča, da je objektiv manjši od trenutne različice, vendar enako vzdržljiv, zato se lahko poklicni fotografi pri svojem delu nanj vedno zanesejo. Trdno ohišje iz magnezija je dobro zaščiteno pred prahom in vlago, zato lahko z njim fotografiramo v kakršnih koli razmerah. Vrhunski objektiv ima svojo ceno, zanj bo potrebno odšteti poltretji evrski tisočak.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji