Objavljeno: 11.3.2002

Nizki udarci pred HP-jevo skupščino

Član uprave Hewlett-Packarda in potomec ustanovitelja Walter Hewlett, ki z vsemi močmi nasprotuje HP-jevem prevzemu Compaqa, se je v okviru svoje kampanije prepričevanja delničarjev naj glasujejo proti prevzemu, odločil objaviti tudi podatke, ki so veljali za zaupne.

Tako je Hewlett razkril, da naj bi HP-jeva direktorica Carly Fiorina in Compaqov direktor Michael Capellas ob uspešni združitvi podjetij prejela okrog 115 milijonov dolarjev nagrade v denarju in delnicah. Zanimivo je, da v HP-jevi komisiji, ki je odločala o nagradi sedi tudi sam David Hewlett. Oba direktorja sta nagrado zavrnila, saj naj bi višino nagrade določili po odločitvah obeh skupščin glede združitve. Temu nasprotuje Hewlett, ki meni, da imajo delničarji pravico vedeti kakšne stranske interese imata oba direktorja.

Na Hewlettovo izjavo se je hitro odzvala Fiorina, ki je na predstavitvi smeri razvoja podjetja delničarje opozorila, naj se osredotočijo na pomembne stvari kot so vodilni položaj na tržišču, donosnost delnic in zadovoljnost kupcev. Finančni direktor je ob Fiorinini predstavitvi napovedal tudi bistveno uspešnejše poslovanje združenega podjetja, saj naj bi letni prihranki zaradi usklajene administracije in proizvodnje znašali kar 2,5 milijarde dolarjev, medtem ko naj bi se stroški združitve gibali nekje med 800 milijoni in 1,2 milijarde dolarjev.

Kljub vsem trudom vodstva HP-ja, da bi se združitev zgodila, vse bolj kaže, da bo delničarje težko prepričati, saj potomci ustanoviteljev, ki v rokah držijo kar 18 odstotkov delnic, tej potezi nasprotujejo, hkrati pa uspešno lobirajo pri preostalih še neodločenih delničarjih.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji