Objavljeno: 22.6.2011

Nokia brez gumbov

Nokia N9 z gromozansko zamudo prihaja med nas. Prvi telefon z operacijskim sistemom MeeGo je tu. Uradno stališče Nokie je, da niso zamujali, ampak so si preprosto vzeli čas, da bi naredili popolni izdelek. Predstavili so ga na konferenci Nokia Connection v Singapurju, na prodajne police pa pride v mesecu dni.

Prava zvezda telefona je njegov pogon, ki ni strogo le MeeGo, marveč kombinacija z mobilnim operacijskim sistemom Maemo (MeeGo 1.2 Harmattan). Edinstvenost telefonu daje čudovito oblikovanje brez gumbov na prednji strani. Tipko Domov (ang. Home) nadomešča poteg s prstom ob robu zaslona. Po debelini in teži je podoben Applovemu telefonu številka 4. Ima zaslon AMOLED, ki je velik 3,9 palcev in sposoben prikazati sliko ločljivosti 854 x 480 pik. Poleg 1 GB pomnilnika, Modrega Zoba, brezžične povezave, navigacije in bližnjega plačevanja (NFC) se ponaša z odlično 8 MP širokokotno kamero, zmožno 720p video posnetkov in dobrih fotografij tudi v slabših svetlobnih pogojih.

Prvi vtisi so pozitivni, saj gre za napravo odlične izdelave, po kateri so Finci znani širom sveta. Skrbi povzroča programska oprema. Sicer je N9 opremljena z občudovanja vrednim začetnim naborom aplikacij, med katerimi ne manjkajo niti Jezne ptice, a kaj, ko na obzorju ni videti novih ubijalskih programov za ledeno lepotico. Trgovina Ovi oziroma Nokia Store ima negotovo prihodnost predvsem zaradi poroke Nokie z Microsoftom, ki je povzročila beg možganov na razvijalsko platformo Windows Phone 7.

www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji