Objavljeno: 6.7.2009

Nokia in Android

Kmalu naj bi tudi Nokia predstavila svoj prvi pametni telefon z operacijskim sistemom Android. Takšna poteza bi vsekakor predstavljala velikanski obrat v strategiji tega velikana industrije mobilnih naprav, ki pa mu prav v najbolj donosnem segmentu pametnih telefonov konkurenca vse bolj uhaja. Tu je njen svetovni tržni delež v minulih dveh letih upadel s 47% na 31%, konkurenčna podjetja, predvsem Apple, RIM, koalicija okrog Androida in prebujeni Palm pa je vse bolj agresivna.

Novi pametni telefon z zaslonom na dotik naj bi bil predstavljen 23. septembra na konferenci Nokia World v Stuttgartu. Zgodba pa bi se s tem šele začela, saj naj bi Nokia ta sistem uporabila še za vrsto novih naprav, tudi za lahek prenosnik.

Tržišče sodobnih pametnih telefonov, ki so vse bolj splošno namenski, stalno povezani internetni računalniki, je za vsakega proizvajalca ključno, saj je edini tržni segment v tej kategoriji, ki beleži strmo rast. S posvojitvijo Androida bi Nokia zelo spremenila lastno programsko strategijo, ki je doslej temeljila na operacijskem sistemu Symbian, kjer so nedavno izplačali vse partnerje ter kodo sistema odprli. Žal pa ta poteza ni prinesla pričakovanega zanimanja razvijalcev, ki so vse bolj zaposleni z razvojem programov za iPhone ter Android.

http://www.guardian.co.uk/global/2009/jul/06/nokia-mobile-internet-phones

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji