Objavljeno: 5.11.2003

Nokia predstavila prve EDGE telefone

Največji proizvajalec mobilnih telefonov, finska Nokia, je predstavila nekaj novih modelov, ki bodo na voljo naslednje leto, poglavitna prednost pa je podpora za omrežja EDGE. Sistem EDGE je nadgradnja paketnega prenosa podatkov GPRS za omrežja GSM, ki so jo nekateri operaterji po svetu že pričeli vgrajevati, omogočila pa naj bi večjo gostoto uporabnikov na bazno postajo in predvsem hitrejši prenos podatkov, do kar 236 Kb/s.

EDGE se v praksi še ne uporablja, mnogi analitiki pa so mnenja, da gre pri navedbah najvišjih hitrosti za podobno preoptimistične ocene kot so sprva veljale za GPRS. Kljub temu tehnologija predstavlja preprosto in predvsem znatno cenejšo alternativo tretji generaciji UMTS, saj ne zahteva postavitve novih baznih postaj in omrežja.

Nova Nokiina modela 6230 in 6820 podpirata EDGE in delovanje v vseh GSM frekvenčnih območjih, po navedbah proizvajalca pa naj bi omogočala hitrost prenosa podatkov do 236 Kb/s. 6230 bo naslednik popularnega poslovnega modela 6310i, medtem ko bo 6820 naslednik telefona s celotno tipkovnico 6800.

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji