Objavljeno: 6.9.2012

Nokia prva z Windows 8 Phone telefoni

Kot smo lahko pričakovali in celo pravilno napovedali, je Nokia prvi proizvajalec, ki je uradno predstavil telefone z okoljem Windows 8 Phone. Predstavljena sta dva nova modela Lumia 920 in Lumia 820, ki bosta skušala kupce prepričati in tekmece prehiteti z naprednimi funkcijami, med drugim možnostjo brezžičnega polnjenja akumulatorjev.

Zvezda trenutka je vsekakor Nokia Lumia 920, ki premore 4,5-palčni zaslon PureMotion HD+ IPS z ločljivostjo 1280 x 768 pik ter tehnologijo Super Sensitive Touch, s katero je možno zaslon krmiliti z dotikom, tudi če imamo roko v rokavicah. Telefon je zasnovan na dvojedrnem procesorju Snapdragon S4 pri taktu 1,5 GHz, 1 GB pomnilniku RAM in kar 32 GB velikem pomnilniku Flash za podatke.

Nokia Lumia 920.

Vgrajen je fotoaparat PureView, a tokrat tipalo nima 41 milijonov pik, kot pri modelu Nokia 808, temveč bolj običajnih 8,7 milijonov pik, tako da ima od prvega enako le ime. Je pa zato sposoben snemati video v ločljivosti HD, plavajoče leče obenem omogočajo učinkovito stabilizacijo slike. Tudi notranja video kamera premore ločljivosti 1,2 milijonov pik, dovolj za video konference v ločljivosti 720p.

Omeniti velja, da je vgrajen vmesnik NFC, predvsem pa akumulator zmogljivosti 2000 mAh, ki bo od začetka naslednjega leta omogočal brezžično napajanje. Uporabljen je brezžični standard Qi, kar pomeni, da bomo lahko uporabljali zelo različne vire napajanja. Nokia je denimo prikazala zanimivo blazinico blagovne znamke Fatboy, JBL pa brezžične zvočnike, ki poleg predvajanja zvoka omogočajo brezžično napajanje telefona. Nokia se je odločila, da bo brezžično napajanje ponujala tudi prek partnerskih podjetij. Že od začetka bodo lahko uporabniki brezplačno telefone polnili na letalih Virgin Atlanti ter kavarnah Coffee Bean & Tea Leaf.

Brezžični polnilci.

Lumia 920 bo na voljo v različicah HSPA+ in LTE, v prodaji pa bo na izbranih trgih še v letošnjem letu. Nokia modro molči okoli cene izdelka, ki ga bomo zagotovo videli tudi kot subvencioniran telefon pri različnih telekomunikacijskih operaterjih.

Druga novost je telefon Lumia 820, nekakšen manjši brat, vsaj po tehničnih značilnostih, če že ne zaslonu. Ta je namreč le malo manjši, 4,3-palčni, a s tehnologijo OLED in ločljivostjo "le" 800 x 480 pik. Procesor in RAM sta enaka kot pri modelu 920, pomnilnik Flash pa je tu reduciran na 8 GB. Tu ni vmesnika NFC, k sreči je oba telefona možno razširiti s karticami micro SD.

Nokia Lumia 820.

Glavna kamera ima 8 milijonov pik, notranja pa le ločljivost VGA. Akumulator ima zmogljivost 1.650 mAh in ga bo tudi v tem primeru možno napolniti brezžično prek napajalnih površin s standardom Qi. Oblika je nekoliko bolj tradicionalna od modela 920, morda zato, da bi ga lažje umestili razred nižje. Tudi ta model bo v prodaji že letos, tedaj pa bo sporočena cena.

Čeprav bodo novi telefoni Lumia opremljeni z okoljem Windows Phone 8, na tiskovni konferenci operacijski sistem ni bil v ospredju - več podrobnosti bo znanih čez nekaj tednov, ko bo Microsoft imel svoj dogodek na to temo. Kar je bilo videti, pa je zanimivo. Microsoft na primer načrtuje cel kup programov s "povečano resničnostjo", ki tako ali drugače uporabijo vgrajene fotoaparate. Sem sodijo Bing Vision (internetni iskalnik na osnovi fotografij), Photsynth za panoramske posnetke, Blink, FXSuite, Photostrip za grafične učinke in posebna različica programa CNN iReport za hitro posredovanje zanimivih gradiv priznani svetovni TV mreži.

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji