Objavljeno: 17.4.2008

Nokia stavi na omrežja 4G

Nokia je v sodelovanju s podjetji Sony Ericsson, NEC, Alacatel-Lucent, NextWave Wireless in Nokia Siemens Networks pripravila licenčno ogrodje za patentiranje prihajajočega standarda mobilnih omrežij Long Term Evolution (LTE), ki želi postati vodilni standard omrežij četrte generacije. Prva taka omrežje že gradijo v ZDA in na Kitajskem in so neposreden tekmec omrežjem WiMAX, ki jih pospešuje predvsem Intel.

LTE je hitrejši v primerjavi z omrežji 3G in ima daljši domet, saj smo že konec lanskega leta poročali o uspešni javni predstavitvi omrežja, ki ga je v urbanem okolju postavilo podjetje Nokia Siemens Networks, hitrosti pa so se približale 173 Mb/s. Nokia ga ne vidi samo kot naslednika omrežij tretje generacije, ampak bi lahko nadomestil tudi fiksne širokopasovne priključke in brezžična omrežja Wi-Fi.

Očitno bodo prihodnji meseci na prodročju brezžičnih širokopasovnih omrežij precej bojeviti, saj je prvi mož Intela Paul Otellini pred kratkim napovedal, da bo imel WiMAX v roku enega leta 10 milijonov uporabnikov, dve leti kasneje pa že več 100 milijonov.

www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji