Objavljeno: 8.10.2003

Nokia vstopa v UMTS v stilu

Največji proizvajalec mobilnih telefonov, finska Nokia je predstavila svoj prvi mobilni telefon s polno podporo za omrežja tretje generacije UMTS, ki ga oblikovalska dovršenost odlikuje bolj kot tehnična. Model 7600 je kvadratne oblike z dvema zaobljenima kotoma in tipkovnico razporejeno ob vseh treh straneh.

Vgrajen je digitalni fotoaparat, ki lahko snema tudi kratke video posnetke, podprto je predvajanje pretočnega videa in digitalne glasbe v zapisih MP3 in AAC. Povezovanje z računalnikom in drugimi napravami je mogoče preko vmesnika IrDa, bluetootha in tudi USB povezavo. Kot že omenjeno, telefon deluje v omrežju UMTS, vendar pri Nokii napovedujejo, da bo na voljo na vseh tržiščih tudi kot telefon GSM. Za razliko od drugega Nokiinega UMTS telefona, 6650, podpira polno hitrost prenosa UMTS omrežij, torej 384 kb/s in ne le 128 kb/s.

Čeprav zagotovo gre za zelo izpopolnjeno napravo, pa nekatere stvari vseeno bodejo v oči. Aparat namreč ne uporablja vse bolj priljubljenega operacijskega sistema Symbian za katerega je tudi na voljo že precej programske opreme, temveč podpira le nameščanje manj zmogljivih javanskih programov. Še bolj nenavadna >>lastnost<< aparata pa je odsotnost pomnilniških kartic. Uporabniku je tako na voljo le 29 MB vgrajenega pomnilnika, kar sicer ni ravno malo, je pa vsekakor premalo za napravo, ki lahko deluje tudi kot digitalni fotoaparat in predvajalnik MP3.

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji