Objavljeno: 1.3.2006

Nokia zamuja z izdelki zaradi DRM

Nokia je potrdila, da njihov najbolj pričakovan aparat zadnjih let, Nokia N91, zamuja zaradi težav z vpeljavo zaščite avtorskih pravic. N91 namreč vključuje kar 4 GB velik disk, podobnega kot so ga imeli Applovi iPod miniji in je namenjen predvsem poslušanju glasbe. Hkrati N91 podpira tudi skoraj vse obstoječe načine brezžičnih povezav; krajevno bluetooth in WiFi, preko omrežja pa GSM, GPRS, EDGE in UMTS na štirih frekvenčnih spektrih.

Izvirno so pri Nokii nameravali omogočiti izmenjavo glasbe in drugih datotek prosto preko bluetootha in WiFi z uporabo programa Symtella, različice Gnutelle za operacijski sistem Symbian. Vendar tovrstni načrti očitno niso bili všeč njihovim siceršnjim partnerjem v glasbeni in filmski industriji, zato bo N91 dejansko vsebovala Microsoftov DRM za zaščito avtorskih pravic.

Po izjavah Nokiinih predstavnikov naj bi bilo prav vključevanje te zaščite glavni razlog za zamudo pri prihodu N91 na trg. Po prvih napovedih aprila lani naj bi N91 bila dosegljiva že pred decembrom 2005, sedaj pa je napovedana za konec prvega četrtletja 2006.

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji