Objavljeno: 6.5.2003

Nokiin oddelek omrežne opreme v težavah

Finska Nokia, največji proizvajalec mobilnih telefonov je v prvem četrtletju dosegla nekoliko nižji dobiček kot v istem obdobju lani, predvsem zaradi slabega poslovanja oddelka Nokia Networks, ki proizvaja omrežno opremo. 15-odstotni upad prometa je pomenil tudi 127 milijonov evrov nižji dobiček, pri podjetju pa so krivdo za to pripisali predvsem težavam in visokim stroškom pri izgradnji in zagonu prvih omrežij UMTS.

Nokia Networks je že v lanskem letu zabeležila 13-odstotni upad prodaje, podjetje pa je zato že pričelo z zmanjševanjem delovne sile; tako so v začetku leta odpustili 550 delavcev v razvoju, v naslednjih mesecih pa jim bo sledilo še 1800, saj so pri podjetju precej črnogledi za to področje tudi za prihodnost in pričakujejo letos nadaljnji upad prodaje za 5 do 10 odstotkov.

Sicer pa je Nokiin oddelek za proizvodnjo mobilnih telefonov ponovno presegel samega sebe in uspel doseči večjo rast prodaje od globalnih trendov. Globalno se je prodaja mobilnih telefonov povečala za 10 odstotkov, Nokiina pa za 13 glede na isto obdobje lani; dobiček se je povečal za 9 odstotkov.

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji