Objavljeno: 9.7.2006

Nov evropski zakon za recikliranje baterij

Evropski parlament je sprejel nov, strožji zakon za ravnanje z baterijami ter akumulatorji, ki predstavljajo enega največjih virov onesnaževanja okolja, zlasti zaradi izredno strupenih snovi v njihovi sestavi. Nov zakon postavlja strožja pravila ravnanja, tako za uporabnike, prodajalce, kot proizvajalce baterij in akumulatorjev. Zakon, ki je bil sprejet, bodo zdaj sprejele članice Evropske Unije, pričakujejo pa, da bodo v večini primerov to opravili v naslednjih 18 mesecih.

Raziskave so pokazale, da je bilo leta 2002 v EU, še tedaj, ko je bilo samo 15 držav članic, prodano kar milijon ton baterij in akumulatorjev, od tega 158.270 ton za elektronske naprave, ki vsebujejo tako strupene elemente, kot sta kadmij in živo srebro. Danes je ta poraba zaradi priljubljenosti mobilnih elektronskih naprav, kot so mobilni telefoni še precej večja. Žalostno je dejstvo, da ima danes v EU le šest držav (Belgija, Švedska, Avstrija, Nemčija, Nizozemska in Francija) že vzpostavljene sisteme za reciklažo baterij, raziskave pa kažejo, da na ta način po uporabi zberejo od 16% (Francija) do 59% (Belgija) vseh prodanih izdelkov.

Po novi zakonodaji bodo morale lokalne oblasti v EU vzpostaviti zbirne točke za zbiranje porabljenih baterij in akumulatorjev. Do leta 2012 bodo morali na ta način zbrati vsaj 25% vseh prodanih izdelkov, leta 2016 pa že 45%. Prav tako bodo morali izrabljene baterije sprejemati prodajalci, recimo tisti, ki prodajajo elektronske naprave, ne glede na to, kje so bile baterije kupljene. Proizvajalci baterij pa bodo morali poskrbeti za varno reciklažo vseh na ta način zbranih materialov.

Nov zakon bo tudi znatno omejil, koliko strupenih snovi bodo lahko imele baterije v prihodnosti. Zgornja meja bo po novem zakonu 0,0005% živega srebra in 0,002% kadmija. Izjema so le baterije za alarmne naprave in medicinske pripomočke. Proizvajalci baterij bodo morali navajati natančnejše podatke o viru in sestavi baterij, navajati pa bodo morali boj natančne oznake o zmogljivosti, kot to počno danes.

http://europa.eu.int/comm/environment/waste/batteries/index.htm

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji