Objavljeno: 8.8.2007

Nov iMac, iLife, iWork in .Mac

Apple je na posebnem dogodku za novinarje predstavil novo generacijo namiznih računalnikov iMac, novo različico zbirke večpredstavnih orodij iLife '08, novo zbirko pisarniških programov iWork '08, prenovil je ponudbo spletne storitve .Mac in dodal še nekaj manjših posodobitev svoje ponudbe.

O mnogo novostih se je govorilo že dlje čase, nekaj med njimi pa je tudi takih, ki jih ni bilo moč pričakovati.

iMac

Računalniki iMac so doživeli prvo večjo prenovo od zadnje predstavitve nove oblike leta 2004. Podobno kot Applovi izdelki za poslovno rabo jih sestavlja aluminijasto ohišje, prednji sloj pa steklo.

Oblika je sicer podobna prejšnji, le da je tanjša, zaslon je svetleč, po pričakovanjih pa je izpadel model s 17-palčnim zaslonom. Računalnike poganja procesor Intel Core 2 Duo in imajo 1 GB pomnilnika (do 4 GB).

Na voljo so tri pripravljene konfiguracije: 20-palčni z 2-gigaherčnim procesorjem stane 1199 dolarjev, 20-palčni z 2,4-gigaherčnim 1499, 24-palčni z enakim procesorjem pa 1799 dolarjev.

V zmogljivejša modela je vgrajena grafična kartica ATI Radeon HD 2600 PRO z 256 MB pomnilnika GDDR3, medtem ko najcenejši model vsebuje ATI Radeon HD 2400 XT s 128 MB.

Vsi modeli podpirajo brezžični internet po standardu 802.11n in Bluetooth 2.0, vgrajeno pa imejo optično enoto SuperDrive z 8-kratno hitrostjo in kamero iSight.

Nova je tudi tipkovnica, katere fotografije so pred časom zakrožile po internetu. Tipke so podobne tipkovnici MacBookov, ki jo povsem posnema kompaktna, brezžična izvedba.

iLife '08

Zbirka petih večpredstavnih programov iLife je doživela temeljito prenovo orodij iPhoto in predvsem iMovie, pa tudi drugi programi prinašajo nemalo novosti, zato je Jobs nadgradnjo označil za največjo doslej.

iPhoto prinaša predvsem prenovljen vmesnik, podoben iTunes, in razporejanje fotografij v dogodke, ki jih predstavimo z izbranimi sličicami, po ostalih pa lahko hitro brskamo.

iMovie je povsem nov program, ki omogoča pregled nad celotno zbirko posnetkov in hitrejšo izdelavo filmov, omogoča pa tudi izvoz neposredno na YouTube.

iWeb odslej omogoča dodajanje različnih gradnikov, npr. zemljevidov Google Maps in filmov YouTube na spletne strani, Magic GarageBand omogoča zabavno ustvarjanje glasbe na navideznem odru, iDVD pa prinaša nove teme in izboljšano kodiranje.

iWork '08

Glavna novost pisarniške zbirke iWork '08 je dolgo pričakovano orodje Numbers, ki omogoča nov in inovativen pristop k delu s preglednicami in grafi.

Kot običajno se je Apple potrudil pri vnaprej pripravljenih podobah tabel in grafov, pametne tabele in prilagodljivo platno pa omogočajo preprost način rokovanja s predmeti, ki jih ustvarjamo.

Pages '08 je logični razvojni korak naprej v primerjavi s prejšnjo različico, ki pa zdaj omogoča dva načina uporabe - kot urejevalnik besedil ali kot orodje za namizno založništvo. Na voljo je 140 Applovih predlog in sledenje spremembam.

Novi Keynote prinaša nove teme, animacije in prehode med diapozitivi, z orodjem Smart Builds pa lahko na preprost način izdelamo animacije po meri, kjer predmeti potujejo iz točke A v točko B.

Nova je tudi možnost Instant Alpha, s katero lahko hitro odstranimo ozadje slik, ki ga ne potrebujemo,predstavitev pa lahko shranimo skupaj z govorom in jo objavimo na YouTube ali kot podcast.

Ostale novosti

Po daljšem času je bila prenove deležna plačljiva spletna storitev .Mac, ki zdaj ponuja 10 GB prostora, lastne domene pri objavi spletnih strani z iWeb in nekaj izboljšav vmesnika za delo z elektronsko pošto. Cena storitve ostaja 100 dolarjev na leto.

Glavna novost pa je spletna galerija, ki omogoča objavo in skupno rabo fotografij in videoposnetkov s pomočjo orodij iPhoto in iMovie, prenos v polni ločljivosti, dodajanje vsebin s strani drugih uporabnikov, celo iz iPhona.

Apple je poleg omenjenih novosti, ki jih je uradno predstavil Steve Jobs, izvedel tudi nekaj manjših sprememb v svoji ponudbi, ki so jih Applovi navdušenci hitro odkrili.

Kljub govoricam, da bo Apple ukinil linijo računalnikov Mac mini, je Apple izvedel nadgradnjo teh izdelkov, ki v enakem ohišju skrivajo zmogljivejše procesorje Core 2 Duo (1,83 ali 2 GHz), 1 GB pomnilnika in diske v velikosti 80 ali 120 GB.

Usmerjevalnik AirPort Extreme Base Station odslej vsebuje stikala z gabitno hitrostjo prenosa, za zmogljive delovne postaje Mac Pro pa je odslej na voljo kartica PCI Express s strojnim pospeševanjem za RAID (0+1 in 5).

www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji