Objavljeno: 8.6.2006

Nov operater z omrežjem WiMAX tudi v Sloveniji?

Avstrijsko podjetje WiMAX Telecom se kot kaže pripravlja za vstop na telekomunikacijski trg v Sloveniji. Podjetje, ki tržni brezžične omrežne povezave na podlagi tehnologije WiMAX ima svoje podružnice v Avstriji, Švici, na Slovaškem in Hrvaškem, aktivno pa sodeluje v postopkih za podelitev nadaljnjih koncesij v Sloveniji, pa tudi v drugih evropskih državah. Trenutno imajo v svojih brezžičnih omrežjih nekaj tisoč uporabnikov, število pa se naglo viša.

Nedavno so dosegli tudi svojevrsten rekord, saj so v živo preko brezžičnega širokopasovnega internetnega dostopa prek omrežja WiMAX uspešno prenesli slike s svetovnega prvenstva v jadranju na Nežiderskem jezeru (Neusiedlersee) v Avstriji. Pri tem so z namensko postavljeno infrastrukturo dosegli brezžični prenos podatkov na razdalji do 40 km, povrh vsega iz gibajočih plovil. Pri tem so se spopadli s posebnim izzivom, saj do tedaj še nihče ni poskušal iz vozila v gibanju prenašati slike v živo preko interneta.

Potem ko je skupina WiMAX Telecom v letih 2005 in 2006 pridobila koncesije za licencirane frekvence (3.5 GHz) v posameznih jadranskih župnijah na Hrvaškem, namerava na tem področju v naslednjem letu zgraditi lastno brezžično širokopasovno omrežje v skladu z najnovejšim standardom (802.16e). Jadranska obala in otoki so zaradi gostote prebivalstva, turizma in topografije zelo zanimivo področje, ki nudi velik tržni potencial, navezuje pa se na preizkušeno strategijo skupine, da zgradi prvo neodvisno nadnacionalno WiMAX omrežje v Evropi.

http://www.wimaxxed.at

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji