Objavljeno: 24.5.2007

Nov standard za boj proti internetnim nevarnostim

Organizacija Internet Engineering Task Force (IETF) je objavil specifikacijo za nov sistem avtentikacije elektronske pošte, s katerim naj bi se v bodoče bolj uspešno borili proti internetnim nevarnostim, kot so nezaželena elektronska pošta in kraje identitet. Nov sistem imenovan DomainKeys Identified Mail (DKIM) temelji na predpostavki in dejstvu, da so domenska imena precej bolj stabilen vir informacije o zanesljivosti pošiljatelja, kot IP naslovi, ki so danes temelj za večino preverjanj umestnosti in pristnosti pošiljateljev.

Specifikacija DKIM predvideva sistem digitalnega podpisovanja z domenskim imenom podjetja, kar je precej težje potvarjati, obenem pa enostavno zagotoviti, kot pri današnjih sistemih. Prejemnik bi nato lahko digitalni podpis preverjal s "črnimi" in "belimi" seznami dovoljenih in prepovedanih prejemnikov, kar naj bi v končni fazi znatno reducirali sprejem, pa tudi prenos prek poštnih strežnikov gradiva, ki sodi v kategorijo nezaželene pošte.

Specifikacija DKIM pravzaprav temelji na tehnologijah, ki so bile na voljo že vrsto let, vendar jih prvič povezuje v celoto in kot mednarodni standard, ki ga lahko uporabijo za osnovo proizvajalci izdelkov za elektronsko pošto in varnost v računalniških sistemih. Standard podpirajo največji proizvajalci in ponudniki storitev, kot so Microsoft, Yahoo, PGP, ErathLink, Verisign, Sendmail, StorngMail in drugi.

http://www.ietf.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji