Objavljeno: 15.5.2002

Nov tip zaslonov?

Japonski Bridgestone očitno ne bo več dolgo znan samo po avtomobilskih gumah in Formuli 1. Njegovi strokovnjaki so namreč izdelali poseben izredno droben prah, ki ga bo moč uporabiti v zaslonih, ki naj bi nadomestili zaslone LCD. Prah je tako droben (narejen je s pomočjo nanotehnologije), da posamezni delci v njem s pomočjo statične elektrike lebdijo, skupaj pa delujejo kot tekočina. Že najmanjši električni tok jih lahko usmeri v pravo smer in tako ustvari želene slike. Po Bridgestoneovih besedah bodo taki zasloni potrebovali le petstotinko električne energije, ki jo danes porabijo zasloni LCD, njihova odzivnost pa bo 100-krat hitrejša, s čemer bodo zelo primerni za zaslone, ki bodo prikazovali video posnetke.

Izdelava zaslona na podlagi novega materiala naj bi bila zelo preprosta, saj je potrebno izdelati le električno matriko za upravljanje delcev, posebne osvetlitve in zrcala pa ne bodo potrebna. Material je odbija sliko že sam po sebi, saj odbija 45% okoliške svetlobe, medtem ko je danes najboljši zasloni LCD odbijajo le 30% svetlobe. To pomeni, da bodo zasloni lepo vidni tudi na sobni svetlosti in to brez dodatne osvetlitve.

Bridgsetone napoveduje prvi prototip v tretjem četrtletju letošnjega leta, prve testne primerke v drugi polovici 2003 in masovno proizvodnjo konec leta 2003. Hkrati pri podjetju menijo, da bi tehnologija lahko >>sobivala<< hkrati z drugo novo tehnologijo zaslonov OELD, ki jo razvijajo Sony, Sanyo in Eastman Kodak.

http://www.bridgestone.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji