Objavljeno: 16.8.2005

Nov virus na pohodu

Podjetje Trend Micro je zaznalo nov virus, ki ogroža računalnike z operacijskim sistemom Windows in se širi hitreje od dosedanjih virusov. Virus z imenom Zotob se je pojavil kmalu po Microsoftovem opozorilu o treh na novo odkritih kritičnih varnostnih luknjah, med katerimi ena napadalcu omogoča, da v celoti prevzame nadzor nad oddaljenim računalnikom.

Japonsko podjetje, ki se ukvarja z varnostnimi rešitvami za računalnike, je še sporočilo, da Zotob izkorišča varnostne luknje v sistemih Windows 95, 98, ME, NT, 2000 in XP. Največ poročil o okužbah so zaenkrat zasledili v ZDA in v Nemčiji, pričakujejo pa jih še več, saj večina uporabnikov po predvidevanjih še ni seznanjena z novimi varnostnimi luknjami, kaj šele da bi imeli nameščene ustrezne popravke ali drugačno zaščito.

Zotob svojo kopijo shrani v sistemsko mapo Windows in jo poimenuje BOTZOR.EXE. Prav tako spremeni gostiteljsko datoteko sistema, tako da ni mogoče posodobiti protivirusne programske opreme. Poveže se lahko tudi na izbran strežnik IRC in krekerjem omogoči, da prevzamejo popoln nadzor nad oddaljenim namizjem. Na ta način lahko pride do okužb preostalih računalnikov v omrežju ali do upočasnitve delovanja omrežja.

Pred virusom so varni uporabniki, ki imajo nameščene najnovejše popravke za Windows ali uporabljajo požarni zid. Prav tako so varni vsi, ki uporabljajo Windows XP SP2. Kljub temu je še vedno priporočljivo redno posodabljanje protivirusne prodramske opreme in neodpiranje prilog v elektronskih sporočljivih sumljive vsebine ali neznanega pošiljatelja.

http://www.trendmicro.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji