Objavljeno: 20.10.2002

Nov vmesnik grozi miški in tipkovnici

Raziskovalci na Univerzi v Delawareu so razvili nov vmesnik za delo z računalnikom, za katerega upajo, da bo nadomestil miško in tipkovnico. Tehnologijo imenovano iGesture sta razvila profesorja Wayne Westerman in John Elias, v osnovi pa deluje tako, da prepoznava značilne gibe rok s katerimi upravljamo računalnik. Sam vmesnik je nekakšna drsna ploščica, ki deluje kot video kamera in snema gibe v svoji bližini. Profesorja sta morala razviti nov sistem znakov, ki deluje na simbolni ravni in je, po njunih ocenah, precej bolj preprost za uporabo kot tipkovnica in miška.

Tako lahko denimo zapremo datoteko z gibom, ki spominja na zapiranje vrča, znaka za povečanje odprtega okna čez cel zaslon in minimiziranje, pa sta krčenje in odpiranje dlani. Glede na njune dosedanje izkušnje potrebuje povprečen uporabnik tri do štiri tedne, da se nauči vseh simbolov, ki jih potrebuje za delo z računalnikom. Dodatno prednost te tehnologije vidita Elias in Westerman v varnosti, saj lahko uporabniki za gesla izberejo geste, ki so znane zgolj njim.

Nadomestek za miško, iGesture Pad stane v ZDA 179 dolarjev, nadomestek za tipkovnico pa 199 dolarjev, vendar izumitelja ocenjujeta, da bodo s povečanjem prodaje in selitvijo proizvodnje v Azijo cene znatno padle.

http://www.fingerworks.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji