Objavljeno: 12.4.2003

Nova generacija brezžičnega povezovanja

Ravno ko so standard WiFi sprejeli tako proizvajalci kot kupci in pričakujemo tretjo generacijo mobilne telefonije, so mnoga podjetja že napovedala podporo novemu standardu, ki bo omogočal še večjo pokritost in hitrejši prenos podatkov. 802.16 je uradno ime standarda, ki ga pri organizaciji IEEE razvijajo že od 1999.

IEEE 802.16 obljublja območje pokritosti kar do 45 kilometrov ob hitrosti prenosa podatkov do 70 Mb/s. Kot takega, ga mnoga podjetja in tudi nekateri ameriški senatorji vidijo kot alternativo kabelskem dostopu do interneta in tehnologijam DSL, predvsem za bolj redko naseljena območja. 802.16 deluje v prostem frekvenčnem spektru med 2 in 11 GHz.

Pomemben dejavnik pa je tudi cena. Ponudnikom dostopa do interneta je standard 802.16 zelo všeč, saj zahtevana omrežna oprema stane le polovico zahtevane cene za postavitev centrale s komunikacijo T1. Po drugi strani, pa bi dostopna točka trenutno stala okrog 10 tisoč dolarjev, kartica za dostop pa 1000. Toda mnogi pričakujejo, da se bodo cene hitro nižale.

Glavni podpornik standarda 802.16 je Intel, ki je posebej po predstavitvi vezja Centrino postal pomemben igralec tudi na področju brezžičnih omrežnih vmesnikov. Za skladnost razvoja bo skrbelo združenje WiMAX v katerem je poleg Intela tudi mnogo drugih velikih podjetij iz področja računalništva in telekomunikacij, denimo Fujitsu, Nokia in Airspan Networks.

http://www.intel.com

http://www.wimaxforum.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji