Objavljeno: 26.8.2003

Nova generacija spletnih orodij Macromedia

Podjetje Macromedia je najavilo nove različice svojih glavnih orodij, za pripravo spletnih vsebin, med katere sodijo paketi Flash MX 2004, Dreamweaver MX 2004 in Fireworks MX 2004. V vse pakete so vgrajene številne nove funkcionalnosti, ki pomagajo pri hitrejšem in bolj kakovostnem razvoju spletnih programov ter vsebin. Orodja tudi odsevajo spremembe v načinu priprave spletnih strani, kjer je danes potrebno imeti tako oblikovalska, kot programerska znanja, vsebina pa je ločena od videza.

Največ sprememb vsebuje programski paket Flash, ki bo odslej na voljo v dveh različicah - Flash MX 2004 in Flash MX Professional 2004. Prvi je podoben dosedanjemu programu, ki je zasnovan okoli časovne osi za pripravo spletnih animacij. Flash MX Professional 2004 pa je namenjen predvsem pripravi spletnih obrazcev, zato ima uporabniški vmesnik podoben razvojnim orodjem, kot je na primer Visual Basic.

Flash MX 2004 vsebuje tudi nova orodja, za boljšo povezljivost z urejevalnikom Dreamwaver MX 2004. S tem naj bi razvijalci hitreje preklapljali med razvojem vsebin HTML in Flash, medtem ko je bilo to doslej precej bolj zamudno. Le malo spletnih strani je namreč v celoti narejenih v Flashu. Sam Dreamweaver je dobil zdaj boljšo podporo za stilne strani CSS, kar omogoča boljše ločevanje oblike od vsebine na spletnih straneh, ter boljšo povezljivost s programi MS Word in Excel. Dodana je podpora za ASP.NET in varne povezave FTP.

Družina izdelkov MX 2004 ima tudi novega člana in sicer komplet gradnikov MX Elements for Flash oziroma MX Elements for HTML, s katerimi lahko hitro in preprosto zgradimo spletne programe z enotnim uporabniškim videzom in obnašanjem. Kodo in predloge uporabljamo tako z urejevalnikom Dreamweaver, kot tudi programom Flash.

Cena paketa Dreamweaver MX 2004 je 400 dolarjev (nadgradnje 200 dolarjev), za Flash MX 2004 je treba odšteti 500 dolarjev, medtem ko je Flash MX Professional 2004 še za 200 dolarjev dražji. Fireworks MX 2004 stane 300 dolarjev. Na voljo je tudi nov komplet programov Studio MX 2004, ki poleg novih modulov vsebuje tudi pakete Freehand MX in ColdFusion MX. Cene se gibljejo od 900 do 1.000 dolarjev (odvisno od različice paketa Flash). Flash 7 pa se imenuje nova različica brezplačnega predvajalnika, ki je trenutno v razvojni fazi in bo kmalu na voljo brezplačno na spletu.

http://www.macromedia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji