Objavljeno: 30.4.2002

Nova generacija spletnih orodij Macromedia

Podjetje Macromedia je konec aprila predstavila nove različice skoraj vseh svojih spletnih orodij, razen programa Flash MX, ki je bil predstavljen nekaj tednov pred tem. Tako kot pri novi različici paketa Flash so pri Macromedii tudi ostale novince krstili s pripono MX - novosti so tako spletni urejevalnik Dreamweaver MX, spletni slikarski program Fireworks MX in razvojno okolje ter strežnik za spletne programe ColdFusion MX. Izidi novih programov predstavlja za Macromedio doslej največji podvig v zgodovini podjetja, zato si obetajo od novosti precej.

Skupni imenovalec družine izdelkov MX je združitev oblikovalskih in razvojnih orodij za izdelavo spletnih programov, kar je vsekakor naslednja smer razvoja spletnih vsebin. V ta namen imajo tudi skupno delovno okolje, ki so ga poimenovali Workspace MX. Novi Dreamweaver MX sestavljajo štirje dosedanji paketi: Dreamweaver, Dreamweaver UltraDev, ColdFusion Studio in HomeSite. Programi so odslej močno povezani in slonijo na skupni izvorni kodi. Tudi sicer se program tesneje povezuje z drugimi orodji, v prvi vrsti Flashom MX in strežnikom ColdFusion MX. Z njim lahko izdelamo tudi javanske in .NET spletne storitve in programe. Kot edino orodje tega tipa se lahko pohvali s podporo za širok nabor standardov, kot so HTML, XHTML, ASP, ASP.NET, JSP in PHP. Paket prvič vsebuje vnaprej pripravljene predloge in kodo za spletne programe in interaktivne spletne strani, ki lahko močno poenostavijo razvoj rešitev.

Slikarski program Fireworks MX vsebuje odslej podporo za jezik XML za parametrično zasnovane slike, orodja za avtomatizacijo pogostih opravil ter izboljšan izvoz slik in dokumentov HTML v ostale programe (prek nove podpore za XHTML). Novost je izboljšano orodje za izdelavo navigacijskih menujev za spletne strani, podprto z novimi čarovniki. Tako Dreamweaver MX kot Fireworks MX delujeta v okoljih Windows in MacOS, podpirata pa tudi najnovejše različice Windows XP in MacOS X.

Med vsemi novostmi je ColdFusion MX še posebej pomemben mejnik. Macromedia je programski strežnik močno spremenila, tako da zdaj ne uporablja le lastnih spletnih standardov, temveč podpira XML in tudi programske strežnike J2EE (Java 2 Enterprise Edition) ter spletne storitve skladne z Microsoftovo platformo .NET. Programski paket je tudi precej poenostavljen, tako da ga bodo lahko uporabljali tudi spletni oblikovalci, ne samo razvijalci. Med zanimivimi novostmi je tudi funkcija Flash Remoting, s katero je mogoče animacije in programe Flash povezati s poslovno logiko in spletnimi storitvami poslovnih programov. ColdFusion MX poleg tega deluje v okoljih Windows, Linux, Solaris in HP-UX ter sodeluje s programskimi strežniki podjetij IBM, BEA in Sun (iPlanet).

Poleg samostojnih paketov so pri Macromedii predstavili tudi nov komplet z imenom Studio MX. Ta vsebuje programe Dreamwever MX, ColdFusion MX Server Developer Edition, Direworks MX, Flash MX in risarski program Freehand 10. Cena paketa je 700 dolarjev. Fireworks MX sicer stane 300 dolarjev, Dreamweaver MX 400 dolarjev, ColdFusion MX pa 800 dolarjev (Professional Editoin) oziroma 5.000 dolarjev (Enterprise Edition). Macromedia je tudi sklenila posebna partnerstva z družbami Sun in IBM, s katerima ponuja posebne različice paketov ColdFusion. Za tesno povezljivost s Sunovimi izdelki bo tako na voljo ColdFusion MX for Sun ONE, ki stane 3.400 dolarjev. Podobno vlogo in ceno bo imel ColdFusion MX for IBM WebSphere, skupaj s Sunovo različico pa prideta na vrsto šele v tretjem četrtletju 2002. Posebne različice bodo aktivno tržila in prodajala tudi oba partnerwww.macromedia.com

http://www.macromedia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji