Objavljeno: 30.6.2008

Nova pravila za spletne domene

Organizacija ICANN, ki bdi nad mednarodnim sistemom internetnih domen, je na rednem srečanju napovedala spremembo pravil za uvajanje novih krovni internetnih domen, ki obeta v prihodnosti prihod številnih novih krovnih domen, prvič tudi v drugih jezikih poleg angleškega. Nove smernice, ki bodo prišle predvidoma v veljavo naslednje leto, bodo precej poenostavile postopek za registracijo novih krovnih internetnih domen, poleg obstoječih, kot so .com, .net, .org in ostale. V preteklosti je bilo na to temo že precej pobud iz različnih strani, vendar je organizacija ugodila predlogom le redkih. Analitiki zdaj napovedujejo, da bodo nova pravila najbrž spodbudila nastanek bistveno drugačnih internetnih naslovov, kot je bil doslej možno.

ICANN bo v prehodnem obdobju določil natančne pogoje za pridobitev novih domen, med drugim tudi ceno, ki bo zagotovo višja od 100.000 dolarjev na krovno domeno, s čimer naj bi tudi financirali stroške organizacije in vzdrževanja sedanjega sistema, ki trenutno stane okoli 20 milijonov dolarjev letno. Dodatno bodo predlagatelji morali izpolnjevati tudi nekatere druge tehnične zahteve in zagotoviti ustrezno podporo, kar naj bi skupaj s ceno vendarle omejilo preveliko poplavo zahtevkov.

Po ocenah ICANN danes na internetu obstaja okoli 160 milijonov naslovov z eno od 250 različnih mednarodnih ali nacionalnih končnic, v nekaterih domenah pa je že začelo primanjkovati naslovnega prostora, ki bi ustrezal povpraševalcem. Nove domene naj bi prvič dovoljevale tudi domene povsem iz povsem nelatinskih znakov, za kar se v zadnjem času močno zavzemajo predvsem v Rusiji. Kot kaže pa bodo v Bolgariji med prvimi, ki bodo to tudi udejanjili. Analitiki tudi menijo, da se med prvimi predlogi utegnejo pojaviti zahteve za domene velikih mest (primer .paris), mednarodnih blagovnih znamk (primer .ford) oziroma panožne domene (primer .bank)

Skoraj sočasno z dogajanjem v mednarodni organizaciji ICANN so spremembe pravil napovedali tudi pri skrbniku slovenske domene .si, organizaciji Arnes. Od 9. Oktobra dalje naj bi tako uresničili že pred časom napovedano namero o sprostitvi pogojev za registracijo novih domen. Po novih pravil naj bi domene lahko registrirale tudi fizične osebe (doslej le pravne), zahteve za dodelitev imen pa bodo imeli tudi tuji subjekti (doslej le domača podjetja). Z novimi pravili naj bi odpravili limit, kjer lahko posamezen nosilec registrira največ 20 domen, imena bodo lahko tudi povsem iz številk (doslej je bila obvezna vsaj ena črka), zakup domene pa bo mogoč za tja do pet let (doslej največ eno leto).

http://www.icann.org

http://www.arnes.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji