Objavljeno: 4.11.2003

Nova različica Openexchanga

Drugi največji distributer Linuxa, nemški SuSE Linux, je predstavil novo različico odprtokodnega tekmeca Microsoftovemu poštnemu strežniku Exchange Server. Openexchange je mogoče uporabljati namesto strežnika Exchanga, uporabniki pa lahko kljub temu ohranijo za odjemalca Outlook, čeprav je seveda mogoča tudi uporaba Linux odjemalca z imenom Evolutiona.

Med poglavitnimi novostmi v novi različici je takojšnja dostava elektronske pošte na namizja uporabnikov, saj so do sedaj ti morali zahtevati osveževanje poštnega predala ročno. Po podatkih iz SuSE Linuxa naj bi 70 odstotkov kupcev Openexchanga tega uporabilo kot zamenjavo za Microsoftov Exchange 5.5, čeprav se jih večina odloči za postopno zamenjavo z daljšim obdobjem preizkušanja rešitve.

Ena izmed poglavitnih zanimivosti strežnika Openexchange pa je dejstvo, da ni popolnoma odprt. Večinoma je sicer zgrajen na odprti kodi, vendar vključuje tudi dele kode, ki so jih razvili pri SuSE pri katerih vpogled in spreminjanje nista mogoča. Gre predvsem za del kode, ki nadzira koliko uporabnikov je priključenih v strežnik, saj SuSE zaračunava izdelek po številu uporabnikov.

Tudi slednje je precej nenavadno za odprtokodne programe, vendar se pri SuSE zagovarjajo, da jim to omogoča ponuditi izdelek manjšim in srednjim podjetjem po nižji ceni. Največji distributer Linuxa Red Hat, ne zaračunava rešitev glede na število uporabnikov. Osnovna različica Openexchange 4.1, ki omogoča povezavo do 10 uporabnikov stane 1240 dolarjev, dodatne licence pa so od 30 do 50 dolarjev po uporabniku.

http.//www.suse.de

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji