Objavljeno: 16.10.2003

Nova slovenska različica OpenOffice.org 1.1

Družba Agenda Open Systems je objavila novo, izboljšano različico pisarniškega paketa OpenOffice.org 1.1 za okolja Linux in Windows v slovenskem jeziku. Nova različica prinaša precej novosti in zmogljivost, s katerimi utrjuje svojo vlogo vodilnega odprtokodnega paketa in vse bolj resnega tekmeca Microsoftovemu paketu MS Office.

Slovenska različica paketa OpenOffice.org ponuja napredni urejevalnik besedila s slovenskim črkovalnikom (Writer), orodje za delo s preglednicami (Calc), program za predstavitve (Impress), za risanje vektorske grafike (Draw), urejanje enačb (Math) in orodje za pretvorbo datotek, ki odlično bere in zapisuje tudi datoteke v obliki zapisa Microsoft Office. Paketu so priložene tudi slovenske pisave in predloge.

Med novostmi so možnost izvoza besedilnih datotek v zapisu PDF z enim samim klikom, orodje za snemanje makrov in oblikovanje lastnih ikon in gumbov, Avtopilot za izdelavo predstavitev, grafikonov, okrožnic, poročil in vizitk. Poskrbljeno je tudi za osebe s posebnimi potrebami, saj je mogoče nastaviti visokokontrastni način prikaza in popolno navigacijo prek tipkovnice.

OpenOffice.org 1.1 brez večjih težav bere razne dokumente v drugih zapisih. Značilnost tega pisarniškega paketa je tudi izpopolnjen sistem slogov (Slogovnik), ki olajšajo izdelavo, oblikovanje in kasnejše urejanje dokumentov, ter krmarjenje po elementih dokumenta (Krmar). Z OpenOffice.org Draw je mogoče risati in oblikovati napredne organigrame in zahtevne vektorske risbe, program za izdelavo predstavitev Impress pa vsebuje že nastavljene slovenske predloge in ozadja za predstavitve.

Paket OpenOffice.org uporablja po svetu že več kot 20 milijonov uporabnikov, prilagojen pa je za uporabo v večini svetovnih jezikov, tudi slovenščini. Ob tem ponuja nepremagljivo ceno, saj je na voljo brezplačno.

http://sl.openoffice.org

http:// www.agenda.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji