Objavljeno: 19.3.2004

Nova tekočinska leča brez mehanskih gibljivih delov

Philips je v okviru sejma CeBIT predstavil novo lečo, namenjeno predvsem rabi v digitalnih fotoaparatih. Samo lečo sestavljata dve plasti tekočine, tako da za ostrenje ne uporabljata nobenih mehanskih delov.

Tehnologijo so pri Philipsu poimenovali FluidFocus. Lečo sestavljata dve plasti tekočine: spodnja prevaja električni tok, zgornja pa je izolator. Tekočini se med sabo seveda ne smeta mešati. Z elektrodami prehod med obema tekočinama poljubno ukrivljamo in tako dosežemo lomljenje svetlobe in njeno zbiranje oz. razprševanje. Tehnologija je še posebej primerna za fotoaparate v mobilnih telefonih in podobnih napravah, saj fotoaparati tako majhnih dimenzij do sedaj niso omogočali ostrenja predmetov na različnih razdaljah.

Philips je na sejmu prikazal prototip mini kamere s FluidFocus lečo. Lečo sta sestavljala kar voda in olje. Premer ohišja s tekočino je znašal 3 mm, debelina pa 2,2 mm. Leča je mogla izostriti predmete na razdalji od 5 cm v neskončnost. Posebnost novih leč je tudi, da je sprememba razdalje na kateri ostrimo skoraj trenutna: za ostrenje potrebuje le deset milisekund. Pri Philipsu trenutno preverjajo odpornost novih leč na pospeške in temperaturo. Prvi rezultati kažejo, da se z daljšo rabo optične lastnosti leče ne spremenijo.

Celoten projekt je trenutno še v zelo zgodnji fazi, tako da novih leč še ne bomo kmalu videli v mobilnih telefonih.

http://www.philips.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji