Objavljeno: 28.10.2003

Nove plošče DVD in Blu-Ray

Nedavno so se člani foruma DVD Forum zbrali na konferenci v Tokiu, kjer so se dogovarjali o naslednjem rodu tehnologije DVD, sočasno pa so se na podobno konferenci zbrali tudi podporniki še zmogljivejše tehnologije Blu-Ray.

Na DVD Forumu so predstavniki podjetij poudarili, da so doslej dobavili že več kot 50 milijonov predvajalnikov DVD, kar se bo v letu 2004 povečalo še za 60 milijonov. Razpravljali so tudi o novih možnostih tehnologije, predvsem o novih interaktivnih funkcijah - kmalu želijo predstaviti tudi različico 1.0 standard DVD, sedaj je namreč aktualna različica 0.9, govorijo pa tudi že o različici 2.0. Nov standard DVD-ENAV, oziroma Enhanced DVD, naj bi predvajalnikom DVD dodal tudi internetne zmožnosti.

ZA prihodnost nameravajo razmisliti predvsem o uporabi video kodekov, ki temeljijo na protokolih in standardih H.264, MPEG-2, WMV9, ter hibridih H264+MPEG-2, o 5+1-kanalnem 24-bitnem zvoku, o standardu Dolby Digital Plus, DTS++ ter drugih, do konca leta 2003 pa naj bi uvedli tudi 5-kratno hitrost zapisovanja DVD-RAM ter 8-kratno in 4-kratno hitrost zapisovanja DVD-R in DVD-RW že novembra letos.

Še vedno pa niso zagotovili natančnega standarda za DVD Audio. Odločajo se predvsem med standardi LPCM, PPCM (MLP), AC3, MPEG-1 in 2 Layer II, DTS, ATRAC3, mp3PRO ter MPEG-2 AAC, a prednosti zaenkrat nima nobeden.

Snovalci tehnologije Blu-Ray so za leto 2004 napovedali dvakratno hitrost zapisovanja s to novo tehnologijo. Diski Blu-Ray omogočajo večjo gostoto zapisovanja in to na tanjšemu sloju, ki je debel le 0,1 milimetra, pri ploščah DVD pa je kar šestkrat debelejši. Plošče Blu-Ray naj bi kmalu tudi povsem standardizirali in jih ponudili brez kaset, tisti po novem napovedanem standardu z oznako 1.1 pa naj bi shraniti kar 54 GB in zapisovali z dvakratno hitrostjo, torej 72 Mb/s.

Podjetje TDK je sicer prikazalo tudi zapisovalni laser škrlatne barve, s katerim nameravajo na eno samo ploščo zapisati do 100 GB podatkov. Valovna držina svetlobe je enaka tisti pri napravah z modrim laserjem, podatke pa zapisuje v štirih slojih. Največja hitrost zapisovanja je 144 Mb/s. Toshiba in NEC pa sta pokazala prototipe novih zapisovalnikov AOD (Advanced Optical Disc).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji