Objavljeno: 12.4.2010

Nove projektorske tehnologije - laser

Projektorji za domači kino so dosegli zavidljivo kakovost in to v vseh treh tehnologijah, LCD, DLP in LCoS. Tudi nekoč astronomske cene, so danes že primerljive s cenami boljših digitalnih televizorjev (plazma ali LCD). Vendar pa gre razvoj naprej, saj so vedno možne tehnične izboljšave (in pocenitve). Tako smo že poročali o projektorju, ki bo namesto žarnice uporabljal svetlečo diodo (LED), ki ima bolj naraven barvni spekter kot katerakoli žarnica (da ne omenjamo bistveno daljše življenske dobe). Že nekaj časa so na trgu tudi projektorji, ki omogočajo prikazovanje tridimenzionalnih posnetkov (včasih smo za to potrebovali dva projektorja). V zadnjih dveh letih pa je najbolj "vroča" laserska tehnologija, ki obljublja novi preskok v kakovosti slike (širši barvni spekter), manjši porabi energije in prijaznosti do okolja (ni živosrebrnih žarnic). Sicer že vrsto let poznamo laserske (enobravne) projektorje, ki pričarajo gibljive grafične podobe in se uporabljajo na javnih površinah. Od takšnih laserskih projektorjev do projektorjev za domači kino v visoki ločljivosti pa je še dolga pot. Nekateri proizvajalci (n.pr. Sanyo) so sicer že demonstrirali prve prototipe, vendar so ti še daleč od redne proizvodnje (in sprejemljive cene).

V skromnejši izvedbi pa se je letos pojavil prvi laserski projektor v žepni izvedbi in je ta mesec že na ameriških prodajnih policah. Gre za projektor L1 laser pico projector podjetja aaxa technologies iz Kalifornije, ki je specializirano za izdelavo mikro- in piko- projektorjev (njihova proizvodnja je seveda na Kitajskem). Projektor je težak 170 gramov in velik samo 10,7 x 5,3 x 2,0 cm. Posebna prednost laserskega projektorja je, da projektor ne potrebuje fokusiranja, kar pomeni, da lahko projecira sliko tudi na ukrivljene površine. Ločljivost je za današnje razmere skromna (800 x 600 pik), še bolj pa svetilnost (20 lumnov), vendar bo to v mnogih situacijah zadostovalo. V zatemnjenih prostorih naj bi bila možna slika do diagonale enega metra, v osvetljenem prostoru največ do pol metra. Dve bateriji AA naj bi zadostovali za do 90 minut projekcije. Cena je ta trenutek (v primerjavi z drugimi žepnimi projektorji) še zasoljena (v Ameriki 599 USD), vendar lahko pričakujemo običajno zniževanje cen s širšim uveljavljanjem nove tehnologije.

Poseben primer pa so najnovejši projektorji Green Slim proizvajalca CASIO, ki kombinirajo lasersko in LED svetilno tehnologijo - o čemer boste lahko podrobneje brali v majski številki Monitorja.

www.aaxatech.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji