Objavljeno: 30.5.2002

Nove različice paketov SQL Server, SMS Server, Exchange Server in SharePoint

Microsoft pospešeno razvija cel niz novih strežniških paketov, ki bodo v drugi polovici letošnjega leta in prvi polovici naslednjega leta postopoma nadomestili dosedanje različice. V pripravi so nove različice strežnikov Exchange Server, SQL Server in nadzorniškega paketa SMS Server, ki bodo skladne z arhitekturo .NET.

Ena najbolj pričakovanih novosti je brez dvoma nova različica podatkovnega strežnika SQL Server z delovnim imenom Yukon. Paket bo vseboval podporo za izvršno okolje CLR (Common Language Runtime) v jedru strežnika, kar bo med drugim omogočalo izdelavo hranjenih procedur v poljubnem programskem jeziku, ki podpira okolje CLR za razliko od danes, ki je za to potrebno uporabljati jezik T-SQL. Druga pomembna novost je precej okrepljena podpora za jezik XML in hranjenje poljubnih dokumentov XML. Projekt se interno imenuje Storage+, med drugim pa bo XML podprt na nivoju samega jedra, za poizvedbe pa bodo podpirali tudi standard XQuery, ki se skuša uveljaviti za iskanje tako strukturiranih dokumentov. Novi SQL Server bo na voljo tako v 32-bitni kot 64-bitni različici, saj bodo slednje implementirali kmalu tudi za dosedanjo različico SQL Server 2000. Pri Microsoftu trdijo, da sam strežnik ne nameravajo vgrajevati v druge izdelke, zlasti v strežnike Windows .NET Server, kot je bilo moč pred časom slišati. Nameravajo pa v druge izdelke vgrajevati posamezne tehnologije, recimo podporo za učinkovito iskanje v prihodnjih različicah datotečnih sistemov, kjer bo mogoče iskati podatke ne glede na njihovo strukturo ali zapis. Za zdaj pa še ni znano, koliko bodo pri Microsoftu izboljšali stopnjevano razširljivost, zmogljivost in podporo za delovanje v večjih gručah, kar si želijo predvsem veliki uporabniki paketa. Do izida, predvidoma drugo leto, je še kar nekaj časa, zato se lahko nabor sprememb še precej spremeni.

Med tem je v preizkusni fazi (kmalu tudi javni) že naslednik strežniškega paketa za nadzor Microsoftovih strežniških izdelkov, nova različica System Management Serverja (SMS) z delovnim imenom Topaz, ki bo kot kaže na koncu nosila oznako SMS 2003. Ena glavnih novosti je podpora za nadzor mobilnih uporabnikov (med drugim tudi ročnih računalnikov PocketPC), kar je danes vse večji izziv za sistemske upravitelje. V ta namen so razvili novega odjemalca, ki je po obseg enak standardnemu odjemalcu, pozna pa posebnosti mobilnih sistemov. Dodana optimizirana podpora za daljinski nadzor in distribucijo sprememb prek počasnih podatkovnih povezav (sistem BITS), celo z možnostjo delovanja v ozadju, ko uporabnik sicer počne druge stvari in nadaljevanja prenosa od določenega mesta naprej v primerjavi prekinitev komunikacij. Izboljšana je tudi integracija z okolji Windows 2000 in XP, predvsem glede učinkovite izrabe aktivnega imenika, čeprav ta ne bo pogoj za uporabo sistema SMS. Poleg tega prinaša Topaz boljša orodja za poročanje o delovanju posameznih gradnikov sistemov, kar skrajšuje čas potreben za identifikacijo težav in napak. Pomemben del bo posvečen centraliziranemu nadzoru in distribuciji popravkov za Microsoftove izdelke, kar bodo kot kaže izdali kot brezplačni dodatek tudi za sedanjo različico strežnika SMS.

Med načrtovanimi novostmi je tudi nova različica paketa Exchange, ki bo vsebovala pomembne funkcionalne novosti. Paket bo vseboval povsem nov varnostni mehanizem, ki bo zagotavljal stabilno delo tudi pri največjih implementacijah, predvsem pa bo paket služil kot osnova za tesnejšo integracijo z drugimi Microsoftovimi strežniki. Sam Exchange bo tako pridobil funkcionalnost, ki jo danes poznamo v strežniku MIS (Mobile Information Server), zlasti podporo za sinhronizacijo (strežnik do odjemalca) z mobilnimi napravami, kot so ročni računalniki in pametni telefoni. Ena od zanimivih novosti bo tudi tesna povezljivost z Microsoftovim prihajajočim strežnikom za upravljanje odnosov s strankami Microsoft CRM (MSCRM). Oba paketa bosta delovala na nivoju spletnih storitev, komunicirala pa bosta prek protokola SOAP. Posledično bodo uporabniki Exchangea in odjemalca Outlook lahko uporabljali programe paketa MSCRM neposredno v odjemalcu Outlook, v navezavi s podatki hranjenimi v Exchangeu, poleg tega pa bo celoto mogoče prilagoditi lastnim potrebam s pomočjo razvojnih orodij za platformo .NET.

Pri Microsoftu so nedavno objavili tudi razvojno pot za naslednjo različico dveri SharePoint Portal Server in izdelka za skupinsko delo SharePoint Team Services. Oba izdelka bosta v prihodnje še tesneje povezana med sabo, pa tudi drugimi izdelki, na primer strežnikom BizTalk Server. Predvsem pa bo že v jedru podrta platforma .NET zlasti v obliki podpore za spletne storitve, ki jih bo mogoče uporabljati v dvereh, obenem pa bodo na voljo orodja za izdelavo novih storitev s področja skupinskega dela. Med novostmi so tudi nov modul za iskanje podatkov, podpora za enkratno prijavo na sistem, natančnejša prilagoditev okolja potrebam posameznika in povezljivost s strežnikom za nadzor vsebin Content Management Server. Za zahtevnejše projekte bo paket bolj podpira stopnjevano nadgradljivost, skladno z zmožnostmi strežnikov Windows .NET.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji