Objavljeno: 9.11.2004

Nove različice procesorjev Itanium 2

Intel je pričakovano predstavil nove, zmogljivejše procesorje Itanium 2 MP, ki imajo odslej kar 9 MB velik predpomnilnik. Z novimi procesorji, ki delujejo s taktom največ 1,6 GHz, želi Intel uspešneje tekmovati z zmogljivimi 64-bitnimi procesorji in strežniki družb Sun in IBM.

Med prvimi proizvajalci, ki so predstavili nove strežnike s temi procesorji sta družbi Hewlett-Packard (dvoprocesorska sistema Integrity rx1620 in rx2620 ter štiriprocesorski rx4640) in Unisys (ES7000/460). Slednji je zanimiv tudi zato, ker je prvi strežniški sistemi, ki lahko vsebuje kombinacijo procesorjev Itanium 2 MP (do 16) in 64-bitnih procesorjev Xeon (do 32). Strežniki sodijo v zgornji cenovni razred, saj je treba za posamezen procesor Intanium 2 MP z 9 MB predpomnilnikom odšteti kar 4.226 dolarjev.

Poleg obstoječih procesorjev, ki bodo odslej nosili oznako Intanium 2 DP, ter novih z večjim predpomnilnikom, je Intel predstavil tudi energijsko varčne procesorje Itanium 2 LV, ki delujejo z nižjo napetostjo, zaradi česar porabijo le 62 W energije. Novi procesorji delujejo s taktom 1,3 GHz in imajo 3 MB velik tretjenivojski predpomnilnik. Intel jih namenja predvsem za vgradnje v bodoče strežniške rezine s procesorji Itanium.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji