Objavljeno: 1.4.2005

Novell izziva Microsoft

Novell je na svoji uporabniški in razvojni konferenci BrainShare napovedal niz novosti, ki jih nameravajo objaviti v letošnjem letu. Novell tako pripravlja nove različice operacijskih sistemov za osebne računalnike in strežnike, s katerimi računa močno povečati tržni delež, ne le med ponudniki Linuxa, temveč tudi v boju proti Microsoftovim Oknom. Novell Linux Desktop 10 bo tako vseboval vse potrebno, da bo postal še bolj mamljiv za širšo množico uporabnikov. Novell ob tem izdelku celo navaja, da bo Novell Linux Desktop po zmogljivosti in funkcionalnosti presegel okolje Windows.

Novell je na konferenci BrainShare predstavil drzne načrte za prihodnje aktivnosti na področju Linuxa.

Ena od ključnih novosti bo tehnologija z delovnim imenom Beagle, pod katero nastaja orodje za indeksiranje vsebine in metapodatkov. S pomočjo orodja bo mogoče iskati podatke po vseh dokumentih v računalniku, vključno z elektronsko pošto, trenutnimi sporočili in spletnimi stranmi. Po funkcionalnosti naj bi bila podobna tehnologiji, ki jo Microsoft obljublja v okviru novega datotečnega sistema WinFS za okolje Longhorn. Novell tudi razvija nov grafično ogrodje, ki bo omogočala uporabo tridimenzionalne grafike in posebnih učinkov v grafičnem uporabniškem sistemu. Tu nameravajo ponuditi alternativo Microsoftovemu sistemu Avalon (tudi del Longhorna) ter Appleovim dosežkom v sistemu MacOS X. Veliko novosti bo vidnih že v strežniški različici Novellovega Linuxa z imenom SuSE Linux Enterprise Server 10, ki bo izšel pred namiznim operacijskim sistemom (ta je načrtovan za naslednje leto).

V okviru projekta Beagle pri Novellu nastaja tekmec Microsoftovemu datotečnemu sistemu WinFS.

Naslednje področje, na katerem namerava Novell izzvati Microsoft, so programski kompleti namenjeni malim podjetjem. Izdelek z imenom Novell Linux Small Business Suite 9, ki bo na voljo že v kratkem, bo vseboval vse potrebne funkcionalnosti za poslovanje malega podjetja z izjemo poslovne programske opreme ERP. Poleg strežnika in operacijskega sistema Novell Linux Desktop bodo v paketu še program za skupinsko delo in elektronsko pošto Novell Gorupwise, imeniški sistem eDirectory, program za upravljanje sistemov iManage in niz drugih orodij. S tem paketom naj bi Novell konkuriral izdelkom, kot je Windows 2003 Small Business Server. Za licence petih uporabnikov bo treba plačati 475 dolarjev.

Novell načrtuje tudi številne aktivnosti na področju odprtokodne programske opreme v obliki partnerstev z drugimi ponudniki. Na konferenci so omenili, da bodo sodelovali s podjetjem JBoss pri izdelavi vmesniških orodij JBoss Enterprise Middleware Suite (JEMS), ki bo postal temelj za Novellov komplet programov exteNd. V paketu bodo tako strežnik za duri (portal), orodje za nadzor poslovnih procesov (Java Business Porcess Management) ter različna komunikacijska in posredniška orodja.

http://www.novell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji