Objavljeno: 5.11.2003

Novell kupuje družbo SuSE

Novell je nekoliko nepričakovano objavil, da namerava kupiti drugega največjega distributerja Linuxa in drugih odprtokodnih rešitev, nemško podjetje SuSE Linux. Transakcija je vredna 210 milijonov dolarjev, z njo pa naj bi Novell okrepil svoj položaj na področju Linuxa, v katerega se je strateško usmeril pred nekaj meseci z reorganizacijo izdelka Netware, ki bo v bodoče temeljil na Linuxu ter z nakupom ponudnika odprtokodnih programov Ximian.

Ob najavi za prevzem družbe SuSE Linux pa je veliko presenečenje tudi sočasna objava, da je velikan IBM v družbo Novell vložil 50 milijonov dolarjev. Videti je, da ima Novell pri svojem početju močnega botra, ki bo v bodoče očitno bolj sodeloval z >>novim<< Novellom. IBM je že doslej tesno sodeloval z družbo SuSE, zdaj pa bodo najbrž to sodelovanje še poglobili. S tem se krepi tudi moč tega tabora nasproti največjemu distributerju Linuxa, družbi Red Hat. Ta je tudi prvi uradni >>cilj<< vodstev Novella in družbe SuSE Linux, saj želi postati Novell nova številka ena na področju Linuxa.

Nakup družbe SuSE pa bo Novell okrepil tudi na drugih področjih, zlasti strežniških izdelkih, saj ima SuSE poleg samega operacijskega sistema tudi nekaj zanimivih strežniških izdelkov, kot je na primer strežnik za elektronsko pošto Open Exchange. Slednji skupaj z Ximianovim odjemalcem Evolution predstavlja lahko močno orožje v boju proti Microsoftu in njegovi navezi Exchange Server - Outlook.

Res pa je, da bo nakup družbe SuSE v Novellovo blagajno prinesel razmeroma malo prihodkov, planirano je le okoli 35 do 40 milijonov dolarjev letno, kar je malo glede na prihodke velikanov, kot sta Microsoft in IBM, pa tudi samega Novella. Dodatni prihodek si morda obetajo v tesnejšem sodelovanju z družbo IBM, kjer se dogovarjajo za strateško podporo domala celotne ponudbe IBMovih strežniških družin.

http://www.novell.com

http://www.suse.com

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji