Objavljeno: 5.8.2003

Novell kupuje družbo Ximian

Podjetje Novell se vse bolj usmerja na področje Linuxa, kar so potrdili tudi z nakupom družbe Ximian, proizvajalca namiznih in pisarniških programov pod Linuxom. Novell naj bi s tem utrdil svojo novo podporo na področju strežniških izdelkov, hkrati pa z nakupom vstopa na področje osebne rabe, kjer kraljuje s svojimi izdelki Microsoft. Pri Novellu trdijo, da bodo z nakupom družbe Ximian predvsem dobili veliko izkušenj, ki jih bodo s pridom uporabili v bodočih izdelkih.

Novell namerava kupljeno družbo organizirati kot oddelek z imenom Novell Ximian Services, še naprej pa bodo podpirali projekte, pri katerih je imel dosedanji Ximian poglavitno vlogo. Med te sodi brez dvoma razvoj uporabniškega vmesnika Gnome ter projekt Mono, pod katerim nastaja Linux različica Microsoftove arhitekture .NET. Tudi v bodoče bodo podpirali razvoj projektov z odprto kodo, v katerih je doslej sodeloval Ximian.

Po temu, ko so pred mnogimi leti pri Novellu že poskušali tekmovati z družbo Microsoft na področju pisarniških programov, a pri temu niso uspeli (spomnimo se zgodbe okoli WordPerfecta in Borlanda), zdaj poskušajo znova. Le da so tokrat izbrali novo platformo - Linux, kjer Microsoft ni neposredno prisoten. Novell s tem korakom postaja torej eden najpomembnejših ponudnikov rešitev za Linux, s čimer želijo premagati nazadovanje, povzročeno z vse manjšim zanimanjem za njihov paradni izdelek NetWare.

http://www.novell.com

http://www.ximian.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji