Objavljeno: 7.2.2003

Novell NetWare 6.5 kmalu na voljo

Novell je predstavil lastnosti in zmožnosti nove različice svojega strežniškega operacijskega sistema NetWare. Z različico 6.5, ki nosi razvojno ime Nakoma naj bo podjetje konkuriralo predvsem Microsoftovemu sistemu Windows Server 2003, del trga pa namerava odščipniti tudi podjetjem, ki ponujajo podobne rešitve, temelječe na sistemih Unix ali Linux, med katerimi najdemo npr. Sun, IBM in HP.

Novell je v novem NetWareu olajšal upravljanje sistema in zlasti pomnilniškega prostora v omrežju, sistem pa bo ponujal tudi boljše povezovanje s spletnimi storitvami. Glavna novost različice 6.5 pa je t.i. navidezna pisarna, s pomočjo katere bo možen dostop do omrežja NetWare s kateregakoli računalnika v spletu, ob prijavi pa naj bi se uporabnik znašel v znanem delovnem okolju in dostopal do elektronske pošte, omrežnih diskov in celo pisarniških programov.

Sistemski administratorji naj bi z novo različico zmanjšali stroške postavitve in vzdrževanja omrežja. Oddaljene lokacije, povezane v omrežje, ne bodo več potrebovale povezave z najetimi vodi. Pogosto uporabljene datoteke se namreč shranjujejo na lokalni predpomnilniški strežnik, povezava z matičnim omrežjem pa je tako potrebna samo ob usklajevanju teh datotek, za kar zadostuje navidezna zasebna povezava preko spleta. Lažje bo tudi upravljanje sredstev, saj so pri Novellu izboljšali delo s pomnilniškimi omrežji SAN, paketu pa je priloženo tudi vizualno orodje za nadzor nad omrežnimi diski in datotekami, ki bo omogočalo tudi shranjevanje varnostnih kopij kamorkoli v omrežju.

V NetWare 6.5 je Novell vključil določene tehnologije, ki jih je pridobil z nakupom podjetja Silverstream. Rezultat te združitve so predvsem dodatna orodja za podporo javi in spletnim storitvam, s pomočjo katerih bo NetWare lažje povezati z drugimi operacijskimi sistemi in programskimi orodji. Novell je tudi povečal podporo orodjem, ki temeljijo na odprti kodi, saj ima nova različica izboljšano podporo za strežnike programe Apache, Tomcat, JBoss in MySQL. Končna različica NetWarea 6.5 bo predvidoma na voljo sredi leta 2003.

http://www.novell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji