Objavljeno: 10.9.2000

Novell NetWare 6

Čeprav se podjetje Novell sooča s padanjem tržnega deleža svojega poglavitnega izdelka, omrežnega operacijskega sistema Novell NetWare, pri razvoju tega sistema še zdaleč niso rekli zadnje besede. Ravno nasprotno -- v internetnih storitvah vidijo nove priložnosti za ponovitev uspeha svojega izdelka. Nedavno so zato razkrili tančice z novega rodu strežniških izdelkov, ki bo nosil oznako NetWare 6.

Novell namerava v novem omrežnem operacijskem sistemu dodobra izkoristiti prednosti imeniškega sistema, ki je podlaga za številne nove storitve. Glavna novost bo vsekakor zmožnost shranjevanja datotek, elektronske pošte, zbirk podatkov in drugih datotek na centralnem, imeniško nadzorovanem in zaščitenem odložišču, ki bo dostopno tako iz krajevnega omrežja kakor iz interneta. Novell s tem korakom cilja na naraščajoče tržišče ponudbe podatkovnega prostora, ki je dosegljivo prek interneta. Z novo različico imeniškega sistema, ki ne bo več nosila imena NDS, ampak eDirectory, naj bi NetWare 6 podpiral tudi do nekaj milijonov uporabnikov, s čimer naj bi postal privlačen tudi za ponudnike internetnih storitev.

Zaradi podpore za večje število uporabnikov kakor doslej bodo pri Novellu močno razširili podporo za zmogljivejšo strojno opremo. NetWare 6 bo podpiral strežnike z do 32 procesorji, poleg tega pa bo že v osnovni različici paketa (brez dodatkov) podpiral združevanje računalnikov v gruče z do 32 vozlišči (skupno sisteme z do 1024 procesorji). Seveda bodo vozlišča lahko igrala vlogo nadomestnih računalnikov ali pa gradnikov za porazdelitev bremena. Z novim sistemom NSS (Novell Storage Services) naj bi bistveno povečali naslovljivi pomnilniški prostor, saj bo nov sistem podpiral podatkovne volumne z velikostmi do 8 TB, vsak sistem pa bo podpiral veliko število volumnov. Novell bo pri novi različici torej ubral podobno strategijo kakor Microsoft z okoljem Windows 2000, to pa se kaže tudi v razdelitev izdelka na tri različice -- za mala podjetja, srednje velike organizacije in ponudnike podatkovnih storitev (data center). Novell bo tako kakor doslej izdelku prilagal tudi strežnike programe, kot so spletni strežnik (IBM WebSphere) in zbirka podatkov (Oracle).

NetWare 6 je že pri izbranih preizkuševalcih, Novell pa načrtuje njegovo objavo v prvi polovici leta 2001. Tedaj naj bi bila na voljo tudi 64-bitna različica za strežnike s procesorji Intel Itanium. Cene bodo določene naknadno. Novell bo tudi po objavi nove različice še naprej prodajal sedanjo različico Novell NetWare 5.1, ki bo namenjena zlasti manjšim in srednje velikim uporabnikom.

http://www.novell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji