Objavljeno: 9.11.2004

Novell vstopa v boj za računalniška namizja

Novell je predstavil novo različico Linuxa, ki je nastala zlasti na podlagi tehnologij pridobljenih z nakupom družb SuSE in Ximian. Novell Linux Desktop 9 poleg tega oznanja vnovičen poskus proizvajalca, da se spopade z Microsoftom za uporabnike osebnih računalnikov, kjer je že bil pred leti s pisarniškimi programi WordPerefect, vendar pri tem ni bil dovolj uspešen.

Novi Linux ima večino že znanih sestavnih delov, kot so pisarniški paket OpenOffice.org, brskalnik Firefox, poštni odjemalec Evolution, vendar so vsi nekoliko prilagojeni z Novellovimi dodatki. Linux tako tudi vsebuje nekoliko spremenjen uporabniškimi vmesnik, ki lahko temelji tako na paketih KDE, kot Gnome. Novell je v paket vgradil tudi razvojno okolje Mono za pripravo naprednih spletnih programov in spletnih storitev.

Z Novim Linuxom pa pri Novellu stavijo predvsem na poslovna namizja, kjer želijo postati vodilni ponudnik Linuxa, pa tudi sicer ciljajo na Microsoftove uporabnike. Te naj bi prepričala cena, ki znaša 50 dolarjev, v njo pa so vštete tudi podpora in vse nadgradnje za dobo enega leta. Za dodatnih 18 dolarjev na uporabnika Novell ponuja tudi nadzorniški paket ZenWorks, ki lahko nadzira tako sisteme z Linuxom, kot Windowsi, odprtokodne, kot tudi Novellove lastne rešitve.

Dodatno si kupci lahko omislijo razširjeno podporo in druge storitve, ki jih Novell nudi neposredno in prek partnerjev. Pri Novellu sp tudi sporočili, da bodo do konca leta 2005 pripravili Novell Linux Dekstop 10, ki bo še tesneje povezoval sestavne dele sistema in nudil številne izboljšave za učinkovitejšo rabo računalnikov v poslovnem okolju.

http://www.novell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji