Objavljeno: 24.7.2018 11:00

Novi Apple MacBook Pro se menda pregreva

Pritožbe uporabnikov, da si računalnik s pripono Pro zasluži tudi »profesionalno« strojno opremo, so bile uslišane in Apple od nedavnega prodaja prenovljene prenosnike MacBook Pro, ki lahko v 15-palčnem ohišju premorejo tudi vrhunski Intelov procesor Core i9. Šestjedrni procesor z osnovno frekvenco 2,8 GHz, ki se lahko začasno, v načinu »turbo«, zviša na celih 4,5 GHz, obljublja vrhunsko hitrost dela predvsem v aplikacijah, ki so optimizirane za večjedrno delovanje. V »profesionalnih« aplikacijah, torej.

Izkaže se, da vrhunska hitrost ne vzdrži prav dolgo, saj se procesor v prenosniku pregreva, zato mu sistem ustrezno zniža frekvenco delovanja.  Na Reditu je najti kar nekaj pričevanj z meritvami, ki to potrjujejo, največjo publiciteto pa je dosegel Youtuber Dave Lee, ki je izmeril hude upočasnitve v upodabljanju s programom Adobe Premiere. Res je sicer, da Adobeovi programi nikoli niso bili dovolj dobro optimizirani za Applove računalnike in bolje (hitreje) delujejo na računalnikih z Windows, toda rezultati vseeno kažejo tudi na pregrevanje procesorja. Testni video, ki se je na Windows prenosniku s procesorjem i7 izdeloval 7 minut, se je na lanskem modelu MacBook Pro (s procesorjem i7) izdeloval 35 minut, na najnovejšem, s procesorjem i9, pa – 40 minut. In, kar je najbolj zanimivo – ko je Dave slednjega postavil v hladilnik in test ponovil, je bil ta opravljen v – 27 minutah!

Dave je izmeril je tudi frekvenco delovanja procesorja – ta je med hudim naporom le redko dosegla osnovnih 2,9 Ghz in je velikokrat padla celo na 2,2 GHz. Teoretično dosegljivih 4,5 GHz v načinu Turbo ni dosegla nikoli.

Portal iFixit, ki se ukvarja s popravilom različnih naprav in le te v izobraževalne namene velikokrat razdira, je ugotovil, da se novi MacBook Pro strojno (ohišje, hladilnik…) bolj ali v ničemer ne razlikuje od lanskega modela, z izjemo bolje zaščitene tipkovnice. Ker ima vgrajen bolj vroč procesor (i9) potemtakem ne čudi, da se računalnik posledično pregreva. Morda bi/bo pomagal programski popravek – hitrejše vrtenje hladilnega ventilatorja, vendar bi/bo prenosnik s tem postal precej glasnejši.

Zanimivo je, da si lahko novi MacBook Pro omislimo v konfiguracijah, ki na najvišji stopnički stanejo celo 7000 dolarjev, res pa je, da to vključuje tudi nenormalno velik (in drag) pogon SSD – zmogljivosti kar 4 TB! Popolnoma razumljivo je torej, da so kupci tako drage »profesionalne« naprave malce jezni, če vse skupaj ne deluje veliko hitreje od starejših in veliko cenejših modelov. Res pa je, da se lahko s prenosnikom po novem pogovarjamo, oz. nagovarjamo vgrajeno pomočnico Siri…

Dx8J125s4cg

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji