Objavljeno: 3.10.2002

Novi Canonovi fotoaparati

Canon je temeljito obnovil svoje obstoječe fotoaparate, kar pomeni, da ne gre zgolj za kozmetične spremembe.

Powershot G3 je naslednik modela G2 in se od njega razlikuje predvsem po bolj profesionalnem videzu (drugačno ohišje, ki ponuja boljši oprijem), posebnim novim koleščkom za izbiro načina delovanja in kar 4-kratnim optičnim zumom, kar je največ kar ponujajo Canonovi digitalni fotoaparati. Novost je tudi novi procesor Digic, ki zelo pohitri obdelavo in shranjevanje fotografij (s čemer je mogoče zelo hitro narediti naslednji posnetek) ter nov način avtomatske ostritve in osvetljevanja Flexizone. Namenjen je naprednim amaterjem in polprofesionalnim uporabnikom, vgrajeno pa ima tipalo zmogljivosti 4 milijonov pik. Posebnost je možnost takojšnjega shranjevanja fotografij v visokokakovostnem načinu RAW. Takoj po pritisnjenem sprožilcu se fotografija izriše na zaslonu in s pritiskom na posebno tipko se lahko odločimo za shranitev v zapisu RAW (namesto JPG). Cena v ZDA je 800 dolarjev, v Evropi pa kar nekaj več - okoli 1000 evrov.

Powershot S45 je druga novost in je v osnovi naslednik modela S40. Tudi ta fotoaparat ima vgrajen procesor Digic in avtomatiko Flexizone, avtomatsko ostrenje pa temelji na zaznavanju 9 ključnih točk. Na dovolj hitre kartice Compact Flash lahko posnamemo tudi do 3 minute video posnetka (320 x 240 pik, 15 slik na sekundo). Tipalo je velikosti 4 milijonov pik, zum pa je 3-kratni. Vgrajena je še tehnologija Intelligent Scene Analysis, ki ciljno fotografijo primerja z vgrajeno statistično bazo podatkov in jo ustrezno priredi oziroma predvidi kakšen rezultat je imel v mislih fotograf. Vgrajen je tudi senzor za orijentacijo, ki pred predvajanjem na televiziji ali med prenosom na računalnik omogoča samodejno poravnavo ali obračanje fotografije.

Tudi miniaturna serija IXUS je doživela pomladitev in sicer z modelom IXUS V3. Na zunaj je zelo podoben kot model IXUS V2, le da ima po novem 3 milijonsko tipalo, nov procesor Digic za hitro obdelavo slike in 9-točkovno avtomatsko ostrenje. Po novem lahko na kartice Compactflash shranjujemo tudi do 3 minute dolge video posnetke. Zum je 2-kratni, fotoaparat pa je še vedno debel le 20 mm, kot njegov predhodnik. Tako kot v S45 je tudi v tretjega IXUSa vgrajen statistični sistem izboljšave fotografije in avtomatsko obračanje fotografije. Vsi trije fotoaparati so združljivi s Canonovimi tiskalniki, na katere znajo tiskati tudi neposredno, brez računalnika.

http://www.canon.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji