Objavljeno: 28.6.2010

Novi Chrome ima vgrajeni Flash Player

Google je obdržal obljubo in v najnovejšo različico brskalnika Chrome (5.0.75.86) vgradil tehnologijo Adobe Flash, ki je tako na voljo brez doslej obveznega dodatka. Na ta način strani narejene s Flashom delujejo hitreje, Google pa je na ta način tudi zagotovil večji nadzor nad delovanjem Flasha.

Dodatek družbe Adobe, ki je sicer sila priljubljen med razvijalci spletnih strani, je znan po temu, da proizvajalcem brskalnikom povzroča kar nekaj sivih las, saj je nepredvidljiv in vzrok za pogosta sesuvanja brskalnikov.

Celotna industrija se zato usmerja k alternativni, bolj standardni poti, s podporo za HTML5. V prvi vrsti Apple, ki je Flash celo prepovedal na nekaterih svojih napravah, kot so telefoni iPhone in tablice iPad. HTML5 podpirata tudi Google in Microsoft v nastajajoči različici brskalnika Internet Explorer 9.

Google se je kljub temu odločil, da bo vgradil Flash v Chrome. Med drugim tudi zato, ker želijo na ta način ponujati ta hip resno alternativo Applu na področju mobilnih naprav, kjer je Adobe Flash premiero dosegljiv na napravah z okoljem Android. Google s tem korakom tudi nadaljuje svojo strategijo, da ključne spletne tehnologije vgradi v sam brskalnik. Razvojna različica brskalnika Chrome je nedavno dobila zmožnost prikaza dokumentov PDF brez namestitve namenskega bralnika.

http://www.google.com/chrome

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji