Objavljeno: 25.10.2001

Novi digitalni izdelek iz Appla

Podjetje Apple je predstavilo novost, imenovano iPod. Gre za predvajalnik glasbenih datotek, ki je vsebuje disk velikosti 5GB, vmesnik Firewire, za polnjenje z skladbami pa potrebuje računalnik Macintosh z operacijskim sistemom MacOS 9.2.1 ali OS X 10.1 in prav tako tokrat predstavljenim programom iTunes2.

iPod je ima lično oblikovano kovinsko ohišje velikosti zavojčka igralnih kart (6,2 10,2 2 cm). Za delovanje skrbi akumulator iz litijevih polimerov, ki se polni kar preko vmesnik Firewire, torej ko je iPod priključen na računalnik. Akumulator se napolni v 1 uri, zaloga energije pa zadošča za 10-urno predvajanje. Zaradi hitrega vmesnika je prenos skladb iz računalnika znatno hitrejši kot pri predvajalnikih, ki prenašajo datoteke prek vmesnika USB (predvajalnik lahko zapolnimo s 1000 povprečno dolgimi skladbami v 10 minutah).

iPod podpira zapise MP3 (tudi s spremenljivo stopnjo stiskanja, do največ 320 kb/s), AIFF in WAV. Uporabljamo jo lahko tudi za hranjenje navadnih datotek, s čimer služi kot prenosni pomnilniški prostor. Predvajalnik je programsko nadgradljiv, kar obljublja bodočo podporo šele prihajajočim glasbenim zapisom.

Šestvrstični prikazovalnik LCD z ločljivostjo 160 128 pik omogoča pregled posnete glasbe po predvajalnih seznamih, izvajalcih ali naslovih. Za >>polnjenje<< iPoda z glasbo moramo uporabiti program iTunes 2, ki ga najdemo na plošči, priloženi iPodu, brezplačno pa bo na voljo tudi na Applovi spletni strani. Program odlično sodeluje s predvajalnikom in omogoča samodejni pretok skladb v predvajalnik z vseh predvajalnih seznamov, ki jih iTunes prepozna.

Ostale novosti programa iTunes so možnost zapisovanja skladb v zapisu MP3 na nosilce CD-R, 10-kanalni izenačevalnik s številnimi prednastavitvami za različne glasbene zvrsti in možnost predvajanja skladb z mehkimi prehodi (cross-fade) med njimi. Poleg iPoda bo program podpiral tudi nekatere druge predvajalnike MP3, podprte že v prejšnji različici.

iPod bo stal 400 dolarjev, oba izdelka pa bosta na voljo predvidoma 10. novembra.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji