Objavljeno: 28.6.2002

Novi diski na pohodu

Proizvajalci diskov nadaljujejo z razvojem in na trg prihajajo vse hitrejši in zmogljivejši modeli. Fujitsu je tako nedavno predstavil novo generacijo diskov za strežnike, ki se lahko pohvalijo z visoko zmogljivostjo v majhnem prostoru. Kljub temu, da diski iz družin MAP in MAS sodijo med tako imenovane nizkoprofilne modele, nudijo prostor za 73,5 oziroma 147 GB. To so dosegli z uporabo dvakrat večje gostote zapisa, zaradi česar potrebujejo manj podatkovnih plošč. Družina diskov MAP nudi hitrost vrtenja 10.000 vrtljajev na minuto, MAS pa 15.000 vrtljajev na minuto, z novimi algoritmi in izboljšavami pa presegajo notranjo hitrost prenosa podatkov za 25% oziroma 28% glede na dosedanje izdelke (zdaj dosegajo do 114 MB/s). Obe družini diskov sta na voljo z vmesnikom Ultra320 SCSI (hitrost prenosa 320 MB/s), diski družine MAP pa so na voljo tudi z vmesnikom FC-AL2. V prodaji bodo sredi jeseni.

Maxtor je med tem objavil četrto generacijo diskov Atlas10K. Nova generacija diskov ima hitrejše in učinkovitejše vmesnike Ultra320 SCSI druge generacije, ohišje je nižje kot doslej, deluje pa tiho in porabi manj energije. Modeli Atlas10K IV so na voljo v velikostih 36 GB, 73 GB in 146 GB, dosegajo konstantno (realno) hitrost prenosa podatkov med računalnikom in diskom v višini 72 MB/s, povprečni dostopni čas je 4,4 ms, za izravnavo podatkov pa skrbi 8 MB velik medpomnilnik. Atlasi10K IV se vrtijo s hitrostjo 10.000 vrtljajev na minuto, Maxtor pa že napoveduje izvedbo, ki bo dvignila hitrost na 15.000 vrtljajev na minuto in s tem zmogljivost celotnega diska. Tudi Maxtor namerava začeti s prodajo sredi jeseni.

Seagate pa medtem prenavlja diske za osebne računalnike. Nova družina Baracuda V se lahko pohvali z največjo gostoto zapisa doslej v tej kategoriji diskov, saj na posamezno ploščo diski lahko posnamejo do 60 GB. Hitrost vrtenja diskov je 7.200 vrtljejv na minuto, za izravnavo podatkov skrbi 2 MB velik medpomnilnik, povprečni dostopni čas pa je 9 ms. Z uporabo motorjev SoftSonic so uspeli pri Seagatu doseči tiho delovanje, ki je na ravni precej počasnejših modelov, obenem pa je manj tudi segrevanja. Diski so na voljo z vmesnikom UltraATA/100, kmalu pa bodo podpirali tudi naslednjo generacijo vmesnikov Serial ATA. Na voljo sta modela s 60 GB in 120 GB, kmalu pa lahko pričakujemo morda tudi druge izvedbe.

http://www.fujitsu.com

http://www.maxtor.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji