Objavljeno: 17.2.2003

Novi Gnome bolj odprt za različne standarde

Razvijalci grafičnega namizja Gnome za operacijski sistem Linux, so predstavili novo različico svojega izdelka. Gnome 2.2. V primerjavi s pet mesecev staro različico 2.0 prinaša nekaj pomembnih novosti. Nova različica je namreč bolj odprta do različnih standardov, ki jih v Linuxu in Unixu ne manjka. Razvijalci upajo, da bodo s tem zmanjšali zmedo, ki jo prinašajo razlike med sistemom Gnome in njegovim glavnim konkurentom, namizjem KDE. Gnome tako sedaj v celoti podpira specifikacije organizacije Fredesktop.org, ki se bori za odprt standard za programe, ki so sedaj pogosto pisani na kožo enemu ali drugemu namizju.

Da rivalstvo med razvijalci obeh najpriljubljenejših namizij za Linux pojenja, kaže tudi skupen razvoj enotnega vmesnika HIG (Human Interface Guide), smernic, ki povedo, kakšen videz imajo programi v določenem namizju. Cilj obeh skupin je skupna datoteka v zapisu XML, ki bo za vsako namizje določala videz in obnašanje programa in tako omogočala izkoriščanje vseh zmožnosti takšnih programov ne glede na namizje, v katerem program zaganjamo.

Prvi korak k skupnemu namizju ali vsaj večji združljivosti med obema je že lani septembra ubralo podjetje Red Hat, ponudnik distribucije Linuxa z največjim tržnim deležem, ki je predstavil skupen vmesnik Bluecurve, ki povzema značilnosti obeh grafičnih namizij.

http://www.gnome.org

http://www.kde.org

http://www.freedesktop.org

http://www.redhat.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji