Objavljeno: 14.6.2006

Novi Googlovi zemljevidi

Google je predstavil obilo novosti s področja elektronske kartografije: Google Earth 4 Beta, ki je odslej na voljo tudi za Linux, novo različico orodja za 3D-modeliranje SketchUp, podporo za "geokodiranje" v Google Maps in Google Maps za poslovno rabo, plačljivo storitev za podjetja, ki želijo v svoje spletne strani in interne aplikacije vgraditi tehnologijo Google Maps.

Google 4 Beta prinaša nov uporabniški vmesnik, ki je bolj preprost in pregleden. Podprt je prikaz 3D-modelov s teksturami, tudi tistih, ki jih na novo ustvarimo z Google SketchUp. Pokrita je 4-krat večja površina Zemlje kot v prejšnji različici, precej izboljšav pa je deležna tudi podpora KML.

Nova različica Google SketchUp je na voljo tudi za Mac OS X in omogoča izvoz 3D-modelov s teksturami v 3D Warehouse in Google Earth, tako da bo vaš navidezni svet še bolj resničen. Google Maps API je postal še bolj uporaben z "geokodiranjem", ki omogoča prikaz do ulic natančnih delov zemljevidov na spletnih straneh tretjih oseb. Zaenkrat so podprte ZDA, Kanada, Japonska, Francija, Italija, Nemčija in Španija.

Google Maps for Enterprise je ugledal luč sveta ravno na Googlov Geo Developer Day. Podjetjem in vladnim organizacijam omogoča npr. prikaz lokacij strank in poslovnih partnerjev, slednjim pa iskanje lokacij podjetij. Pri tem so na voljo vse priljubljene lastnosti storitve Google Maps, kot je premikanje po zemljevidih z miško in prikaz satelitskih posnetkov. Storitev stane od 10.000 dolarjev naprej.

http://maps.google.com/

http://earth.google.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji