Objavljeno: 3.4.2003

Novi, hitrejši Celeroni

Intel je predstavila dve novi različici procesorjev Celeron, ki pa so šele uvod v cel niz novosti, ki bodo sledile v aprilu in maju. Najhitrejši Celeroni, ki kot doslej slonijo na jedru procesorja Pentium 4, odslej delujejo s takti 2,3 in 2,4 GHz, stanejo pa 117 oziroma 127 dolarjev, seveda v večjih količinah. Intel je sočasno tudi spustil ceno dosedanjim modelom.

Toda bistveno novosti pričakujemo na področju procesorjev Pentium 4. Predvidoma v maja naj bi tako prišel na plan Pentium 4 s delovnim taktom 3,2 GHz, kar morda ni velik korak glede na dosedanje sisteme. Toda novinec bo podpiral sistemsko vodilo s taktom 800 MHz, kar pa je precejšen skok glede na dosedanje modele. Sočasno bodo predstavljeni tudi sistemski nabori Canterwood in Springdale, ki bodo poleg hitrejšega vodila prinesli tudi podporo za vmesnike Serial ATA in AGP 8x, s čimer bo opazna pohitritev tudi na področju grafike in dostopa do diskov.

Nič manj pomembna ni podpora za pomnilnik DDR 400 in dvokanalni dostop do pomnilnika, kar dodatno pospešuje pretok podatkov med pomnilnikom in procesorjem. Z vsemi temi novostmi bo tudi bolj v ospredje prišla hipernitnost, zmožnost najnovejših Pentiumov 4, da na sistemskem nivoju oponašajo delovanje dveh procesorjev in s tem pospešijo delovanje nekaterih programov. Doslej so proizvajalci tovrstne lastnosti promovirali predvsem na področju računalnikov za domačo rabo, točneje za igre, vendar zdaj želijo zgodbo ponoviti tudi na računalnikih za poslovne namene.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji