Objavljeno: 7.3.2012

Novi iPad je tu!

Apple je na posebnem dogodku predstavil nove izdelke, v ospredju pa je seveda bila močno pričakovana nova različica tabličnega računalnika iPad. Zanimivo, da mu pravijo zdaj le "novi iPad" ali "iPad tretje generacije", torej nima imena iPad 3 ali iPad HD, kar utegne postati nerodno za razlikovanje od prejšnjih različic. Ostala ugibanja, ki so bila v zadnjem času v javnosti, pa niso bila daleč od resnice. Skoraj nasprotno, neutrudni vohuni in analitiki so uganili skoraj vse.

Novi iPad ima, kot že dalj časa napovedovano, 9,7-palčni zaslon z ločljivostjo 2048 x 1536 pik, skupno torej skupno 3,1 milijone pik in zaslonsko gostoto 264 pik na palec. Skoraj toliko (pa vendar nekaj manj) kot zaslon Retina na telefonih iPhone. Druga novost je procesor A5X, ki ima sicer še vedno "le" dve procesorski jedri, vendar štiri grafična. Trdijo, da so dvakrat bolj zmogljiva od konkurenta - Nvidia Tegra 3.

Kamera ima zdaj ime iSight, premore ločljivost 5 milijonov pik, s strani osvetljeno tipalo, optiko s petimi elementi, IR filtrom in zmožnostjo snemanja video posnetkov v ločljivosti 1080p. Med drugim pa so vgradili tudi funkcijo razpoznave obrazov in programski algoritem za stabilizacijo slike.

Eno večjih presenečenj je sposobnost razpoznave govora. Diktiramo lahko v angleščini (treh različicah), francoščini, nemščini in japonščini. V ozadju je seveda enaka tehnologija, kot pri doslej znanemu programu Siri. Prožimo je preprosto tako, da na zaslonski tipkovni kliknemo na novo tipko - znak mikrofona.

Novi iPad podpira omrežja LTE (s hitrostmi do 72 Mb/s), poleg tega pa podpira tudi HSPA+ (do 21 Mb/s) in DC-HSDPA s hitrostmi do 42 Mb/s. Skupaj z dosedanjimi HSPA in EV-DO torej podpira 5 omrežnih brezžičnih tehnologij. Vse različice pa bodo univerzalno podpirale 3G omrežja po celem svetu. Dobra novica je, da je lahko iPad odslej tudi osebna brezžična dostopna točka (personal Hotspot), če to dopuščajo operaterji v posamezni državi.

Vse naštete novosti niso vplivale na porabo energije. Novi iPad še vedno zagotavlja trajanje delovanja 10 ur, oziroma 9 ur v različici z vmesnikom LTE. Je pa zato novinec nekoliko debelejši (9,4 mm) in težji (635). Naj spomnimo, iPad2 je debel 8,8 mm in tehta 601 do 613 gramov.

Cene so prav tako ostale enake. V ZDA je potrebno za osnovni model odšteti 499 dolarjev, pa vse tja do 699 dolarjev za 64 GB. Večjih zmogljivosti (za zdaj) ne ponujajo. Podobno enako kot doslej stanejo modeli s podporo za 4G in 3G omrežja: od 629 do 829 dolarjev. Začetek prodaje je uradno potrjen - 16 marec. Najprej v ZDA, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Švici in na Japonskem. Ostale države pridejo na menda na vrsto 23. marca.

Prav tako so analitiki zadeli z ugibanjem, da bo Apple nadaljeval s prodajo dosedanjih iPadov 2. Vsi bodo cenejši za 100 dolarjev, torej bo osnovni iPad 2 s 16 GB RAM stal v ZDA 399 dolarjev.

Novi iPad pa ni edina novost na Applovem dogodku. Prenovili so tudi predvajalnik Apple TV, ki zdaj podpira ločljivost 1080p. Zanj so pripravili povsem nov uporabniški vmesnik (na osnovi iOS), ki med podpira predvajalne sezname iTunes prek oblaka iCLoud, dostop do podatkov v iCloudu, fotografije PhotoStream in zmožnost nalaganja programov tretjih razvijalcev. Podpira tudi skoraj pretočni prenos video posnetkov, na demonstraciji je začel predvajati film v visoki ločljivosti že čez 10 sekund od nakupa. Cena je še vedno 99 dolarjev (velja za ZDA, seveda brez davka). Dobavljiv od 16 marca dalje.

Ob vsem skupaj je objavljena nova različica operacijskega sistema iOS - 5.1, ki je že na voljo. Zanj je po zadnjem štetju na voljo 585.000 različnih programov. Prav pred nekaj dnevi pa so zabeležili 25 milijard prenosov aplikacij s strani uporabnikov. Beležijo tudi že 100 milijonov uporabnikov iClouda.

V novi različici so vse obstoječe aplikacije posodobili in prilagodili višji ločljivosti zaslona. Dosedanje aplikacije za iPad pa se bodo samodejno prilagodile. Kljub temu lahko pričakujemo, da bodo nastali programi, ki bodo specifično prilagojeni za višjo ločljivost.

Med Applovimi lastnimi programi so novosti nova različica iWorks, prenovili so Garage Band in novi urejevalnik zapiskov Note, ki zna podatke sinhronizirati z iCloudom. Še največjih spremembe je bil deležen urejevalnik video posnetkov iMovie, ki nudi nova orodja za rezanje posnetkov in sestavljanje filmske niti (storyline). Povsem nov pa je program iPhoto za urejevanje fotografij, ki zna med drugim pošiljati slike neposredno iz naprave na napravo (kar so nekateri programi znali že doslej). Za razliko od dosedanjih orodij podpira tudi retuširanje fotografij.

Na koncu še nekaj zanimivih podatkov, ki so jih objavili na dogodku. Apple je skupaj lani prodal 172 milijonov "Post PC" naprav (iPhone, iPad), kar predstavlja 76% prihodkov družbe. V zadnjem kvartalu je Apple prodal 15,4 milijonov iPadov. V istem obdobju je HP kot največji proizvajalec PCjev menda prodal 15,1 milijonov osebnih računalnikov. iPad je torej v nekem smislu že prehitel generacijo PC!

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji