Objavljeno: 11.11.2003

Novi izdelki za navidezno računalništvo

Microsoft in VMware sta skoraj sočasno predstavila nove izdelke, s katerimi v fizičnih računalnikih oziroma strežnikih ustvarimo več navideznih računalnikov. Microsoftova novost se imenuje Virtual PC 2004 in predstavlja prvo večjo različico izdelka od Microsoftovega nakupa izdelka pri družbi Connectix. Izdelek je namenjen predvsem za rabo na osebnih računalnikih, kjer je namenjen za področja testiranja programskih izdelkov brez, da bi to škodilo osnovnemu operacijskemu sistemu. Prav tako je Virtual PC 2004 primeren za pomoč uporabnikom, kjer lahko tehnik preizkusi napako na enem ali več različicah operacijskega sistema. Microsoft izdelek ponuja tudi za tiste, ki poleg okolja Windows XP potrebujejo še kak starejši operacijski sistem, na katerem tečejo stari programi.

Nova različica prinaša boljše sodelovanje med osnovnim operacijskim sistemom in navideznimi računalniku. Vsak od teh ima lahko do štiri navidezne omrežne vmesnike, program pa podpira odslej do 4 GB sistemskega pomnilnika. Diskovne slike navideznih računalnikov uporabljajo opisni jezik XML za opis konfiguracije, kar omogoča lažje prenašanje med računalniki. Nova optimizacija programa omogoča boljši izkoristek procesorskega časa in varčnejšo porabo sistemskega pomnilnika. Več uporabnikov lahko uporablja isti navidezni disk z opcijo Differencing Disks, prav tako pa lahko povrnejo staro stanje navideznega računalnika s funkcijo Undo Disks. Z možnostjo Virtual Machine Additions pa je moč sopuporabljati sistemska sredstva matičnega operacijskega sistema, kot so sinhronizacija časa, prenos podatkov s tehniko povleci in spusti ter souporabo skupnih imenikov.

Novi Virtual PC 2004 bo v prodaji konec leta, stal pa bo 130 dolarjev. Microsoft pripravlja tudi zmogljivejši izdelek Virtual Server, ki bo omogočal predvsem vpeljavo več navideznih strežnikov na fizičnih strežnikih, toda razvoj tega izdelka še ni zaključen. Dokončan bo predvidoma v prvi polovici 2004.

Zato pa ponudbo svojih izdelkov za navidezne strežnike širijo pri družbi VMware. Novost je programski paket VMware Virtual Center, sprva imenovan Control Center, s katerim lahko upravitelji nadzorujejo in spreminjajo konfiguracijo več navideznim strežnikom hkrati. Na ta način je mogoče zadržati nadzor v okoljih, kjer je več fizičnih strežnikov, še več pa navideznih sistemov, ki delujejo na njih. Vmware je v ta namen predstavil tudi programski vmesnik, s katerim naj bi proizvajalci programske opreme za sistemski nadzor (BMC, CA, Veritas, HP, Tivoli) omogočili nadzor navideznih strežnikov v svojih izdelkih.

Pomembna novost je tudi tehnologija VMotion, ki omogoča da navidezni strežnik prenesemo iz enega fizičnega strežnika na drugega, pri tem pa ohranimo stanje strežnika in nadaljujemo uporabo brez ponovnega zagona. VMware je hkrati predstavil tudi VirtualCenter Suite for Blade Servers, ki omogoča uporabo in nadzor navideznih strežnikov na strežniških rezinah. Paket vsebuje programe VMware ESX, Virtual Center in VMotion.

http://www.microsoft.com

http://www.vmware.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji