Objavljeno: 14.5.2003

Novi kandidat za prestol med grafičnimi procesorji

nVidia je najavila svoj najnovejši grafični procesor, GeForce FX 5900, ki naj bi popolnoma nadomestil dokaj neuspešnega predhodnika GeForca FX 5800. Z novim procesorjem naj bi nVidia spet prevzela primat med proizvajalci najzmogljivejših grafičnih procesorjev, naslov, ki ga je podjetju v zadnjem času speljal konkurent ATI.

Pri novem procesorju so izboljšali predvsem hladilni sistem, ki je bil ena glavnih težav predhodnika. Ta je sedaj precej tišji, ob tem pa je pretok zraka nad procesorjem boljši. Procesorji bodo delovali pri višjem taktu od FXov 5800, kartice z novim procesorjem pa bodo opremljene tudi z več pomnilnika. Dodali so tudi tehnologijo UltraShadow, s pomočjo katere bodo razvijalci iger lažje in bolj prepričljivo predstavljali sence tridimenzionalnih predmetov v prostoru.

Kartice z novim procesorjem bodo predvidoma na voljo že junija, cena kartic pa naj bi bila 400 dolarjev za izvedenke z navadnim FXom 5900, medtem ko bo za kartice s procesorjem GeForce FX 5900 Ultra, ki bodo opremljene z več (predvidoma 256 MB) pomnilnika, potrebno odšteti 500 dolarjev.

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji