Objavljeno: 29.4.2003

Novi Mac OS X bo osredotočen na uporabnike

Pri Applu so napovedali, da bo v novi različici operacijskega sistema Mac OS X 10.3 - s kodnim imenom Panther - še več pozornosti namenjene uporabniku in lažji uporabi. Sistem bo predvidoma na voljo septembra.

>>Uporabniki v središču<< se sicer glasi moto snovalcev nadgradnje sistema. Poenostavili bodo možnosti prilagajanja delovnega okolja in prenašanja uporabniških profilov med različnimi sistemi Macintosh in drugimi napravami. Na tak način nameravajo parirati predvsem Microsoftovemu sistemu Windows XP in napovedanemu nasledniku z oznako Longhorn.

Nove funkcije bodo v Mac OS X 10.3 uvajali do konca maja letos. Ena izmed takih je možnost sinhronizacije imenikov med namiznim Macintoshem in drugimi napravami, kar bo olajšalo uporabo raznih prenosljivih naprav. Poleg tega bo novi Mac OS omogočal preklop med uporabniki v sistemu brez, da bi moral prijavljeni uporabnik zapreti programe in tako prekiniti delo - Windows XP na PC-jih to že omogoča.

Ena bolj zanimivih novih možnosti pa naj bi bila ponazoritev dokumentov v operacijskem sistemu. Apple je namreč že pred dvema letoma patentiral tako imenovane >>skladovnice<< dokumentov, ki naj bi olajšale brskanje in iskanje po dokumentih. Tudi pri Microsoftu pa ne skrivajo podobnih načrtov - v Longhornu, ki naj bi luč sveta ugledal leta 2005, bo vgrajen podoben sistem, v katerem naj bi bili dokumenti in datoteke z vsebino pravzaprav shranjeni v orjaško zbirko podatkov.

http://www.apple.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji