Objavljeno: 21.7.2011

Novi Maci, OS X Lion

Apple je opravil poletno osvežitev nekaterih svojih priljubljenih izdelkov. Najprej je tu novi ultra lahki prenosnik MacBook Air, ki je dobil sodobnejše Intelove procesorje (Sandy Bridge), odslej pa ima tudi od zadaj osvetljeno tipkovnico in prvič tudi vmesnik Thunderbolt. Ohišje je ostalo enakih dimenzij, so pa nadgradili ostalo osnovo. 11-palčni model ima 2 GB RAM in 64 GB enoto SSD, stane pa v ZDA 999 dolarjev in odslej predstavlja vstopno točko v svet Applovih prenosnikov. Model s 13-palčnim zaslonom ima že v osnovi 4 GB RAM in 128 GB enoto SSD, stane pa 1.299 dolarjev. Novi prenosniki so seveda že v osnovi opremljeni z novim operacijskim sistemom Mac OS X Lion.

Apple je prenovil tudi mini računalnike Mac Mini. Odslej so na voljo v dveh osnovnih konfiguracijah, pri čemer ima manjša vgrajen procesor Core i5 s taktom 2,3 GHz in grafiko integrirano grafiko, medtem ko ima večji model procesor s taktom 2,5 GHz ter grafiko AMD Radeon HD 6630M. Mac Mini je doživel še dve pomembni novosti - Apple se je povsem odpovedal možnosti predvajanja optičnih nosilcev, vgradili pa so vmesnik Thunderbolt. Cene se začnejo pri 599 oziroma 799 dolarjih.

Tretja novost je nov 27-palčni monitor, ki so ga poimenovali kar Thunderbolt Display. Kot že samo ime pove, premore najnovejši vmesnik, ki med drugim omogoča združevanje podatkov drugih vmesnikov. Tako ne sme presenečati, če so v ohišje monitorja vgrajeni trije vmesniki USB, en vmesnik Firewire in celo gigabitni omrežni vmesnik. Vse skupaj pa je na voljo ciljnemu računalniku prek enega samega kabla. Thunderbolt Display ima sicer vgrajeno tudi video kamero združljivo s programom Facetime, sistem zvočnikov z 2.1 kanali in napajalnik MagSafe za prenosnike. Cena je temu tehnološkemu dragulju primerna - 999 dolarjev.

Zadnja novost je seveda Mac OS X Lion, ki je na voljo za vse nove izdelke, pa tudi kot možnost za nadgradnje z obstoječe računalnike.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji