Objavljeno: 6.4.2009

Novi materiali za bistveno varčnejše procesorje

Pri Intelu so objavili, da raziskujejo uporabo novih materialov, s katerimi bi občutno, tudi do 90 odstotkov znižali porabo osrednjih procesorjev. Inovacije temeljijo na siliciju in elementih, ki so mu blizu v periodnem sistemu.

Raziskovalci ugotavljajo, da silicij ni edini odlični prevodnik, temveč da bi bilo moč tranzistorje izdelati tudi s kombinacijo njemu podobnih elementov. Prihodnji procesorji bi se zato lahko ponašali s krepko izboljšanimi lastnostmi – ob podobnih zmogljivostih bi za delovanje porabili le desetino energije, prihranke pa bi generirala tako za polovico znižana delovna napetost kot tudi manjše segrevanje.

Če se bodo inovacije izkazale kot primerne za masovno proizvodnjo, si lahko v prihodnosti obetamo zelo majhne in energijsko učinkovite procesorje z zmogljivostmi, primerljivimi aktualnim izdelkom ali pa bistveno kompleksnešje čipe, krepko z zmogljivejše, a s podobno porabo današnjih procesorjev. Seveda novi materiali ne obljubljajo velikih prebojev zgolj v svetu procesorjev, temveč tudi grafičnih kartic in drugih podobnih čipov. O času pri Intelu niso želeli govoriti, jasno je le, da bo razvoj trajal naslednjih nekaj let.

www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji