Objavljeno: 5.10.2001

Novi Novell Netware

Na Bledu je bila nedavno slovenska predstavitev operacijskega sistema Novell NetWare 6, ki jo je pripravilo podjetje SRC.SI. Sodelovalo je tudi podjetje CHS, ki je predstavilo programski paket Veritas Backup Exec 9.0 za okolje Netware.

Poudarek predstavitve je bil na novostih, ki jih prinaša Netware 6. Sedaj je popolnoma prilagojen za delo v svetovnem spletu, podpira gruče (2 do 32 strežnikov, vsak z 1 do 32 procesorji), datotečni sistem NSS 3.0 ter tehnologije SAN in NAS za shranjevanju podatkov. Preglednost uporabniških računov in storitev zagotavlja imeniški sistem eDirectory. NetWare okolje od različice 5.0 dalje uporablja kot privzeti protokol TCP/IP, sedaj pa so dodali tudi protokole za povezavo s sistemi ki uporabljajo operacijske sisteme Unix, Macintosh ali Windows ter s tem omogočili dostop uporabnikom brez dodatne namestitve gonilnikov.

Mobilni uporabniki, ki dostopajo do podatkov prek interneta, to lahko počno s spletnim brskalnikom (IE 5.0 ali Netscape 4.7 ali novejši) - prenašajo datoteke, berejo elektronsko pošto, poganjajo programe (Word, Excel...) ali upravljajo s sistemom. Ker je uporabljen standarden protokol HTTP in način kodiranja podatkov (SSL), ni težav z nastavitvijo požarne pregrade. Med novostmi je tudi nov način licenciranja - 1 licenca sedaj velja za enegauporabnika v imeniškem sistemu, ne glede na število strežnikov. Tak sistem verjetno marsikomu ne bo ugajal. Novell NetWare 6 je na voljo od 20. oktobra letos.

V podjetju Veritas, ki se ukvarja z varovanjem podatkov, so sočasno z začetkom prodaje NetWare 6 najavili programski paket Backup Exec 9.0 za NetWare, ki bo na voljo v decembru 2001. V različici 9 so poenotili videz uporabniškega vmesnika z različico za Windows 2000, dodali so podporo za diskovna polja NAS in SAN ter datotečni sistem NSS 3.0, uvedli shranjevanje podatkov preko točno določenega omrežnega vmesnika, omogočili centralni nadzor Backup Exec strežnikov (Windows NT, Windows 2000 ali NetWare) preko spletnega strežnika in dodali podporo za samodejno menjavo trakov. Na voljo so tudi dodatki za shranjevanje podatkovnih zbirk MS SQL Server, Oracle in R/3 ter sistemov za skupinsko delo MS Exchange, MS SharePoint Portal Server in Lotus Domino.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji