Objavljeno: 12.5.2003

Novi OpenBSD

Kljub temu, da je projektna skupina izgubila pomemben vir financiranja, je na dan prišla nova različica operacijskega sistema OpenBSD 3.3. Projekt je namreč pred kratkim zgubil podporo ameriške obrambne agencije DARPA, ki je prispevala okoli 2,3 milijona dolarjev. Podporo so ukinili, ker je vodja razvojne ekipe Theo Raadt javno protestiral proti ameriškemu napadu na Irak.

Novi OpenBSD 3.3 ima izboljšano podporo za novo strojno opremo, okrepili pa so tudi funkcije za zagotavljanje večje stopnje varnosti. OpenBSD velja za enega najbolj varnih operacijskih sistemov, zato ga pogosto uporabljajo prav v namene, kjer je varnost poglavitnega pomena. Tu je pomembna novost funkcija ProPolice, ki onemogoča, da bi hackerji spreminjali naslove v kodi, ki jo izvaja operacijski sistem, s tem pa preusmerjali tok podatkov na druge strežnike.

Drugi poseg je v novem načinu dela s pomnilnikom, kjer zdaj ni več možno izvajati kode v delu pomnilnika, v katerega hkrati piše drugi proces. Na ta način zagotavljajo varnost izvajanja le preverjenih programov. Spremenjena sta tudi grafični strežnik X Windows Server in program xconsole, ki sedaj delujeta na višjem varnostnem nivoju.

Projekt OpenBSD je hkrati najavil tudi izboljšave v podpori za omrežne protokole, specifično pa pri filtriranju podatkov. Med drugim zna sistem zdaj nadzorovati in omejevati čakalne vrste, podatkovno prepustnost ter velikost TCP oken. Novost je tudi orodje spamd, ki ga lahko uporabniki uporabljajo za boj proti nezaželeni elektronski pošti, zna pa med drugim tudi obvestiti pošiljatelja, da je bil njihov paket zavrnjen. OpenBSD je še naprej brezplačen, na njemu pa je moč izvajati skoraj vse programe pisane za operacijske sisteme Solaris (SVR4), FreeBSD, Linux, BSD/OS in HP-UX.

http://www.openbsd.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji